26 september 2009

Match mot allsvenskt motstånd

Hur svårt kan det vara? Om bara Ekenberg i Mjällby, skytteligaledaren alltså, hade gjort sitt jobb i den 94:e minuten i torsdags hade det varit en mycket lättare match för Sirius i morgon mot i praktiken redan klara allsvenskarna Mjällby. Ett segermål som för till allsvenskan på övertid att hade utlöst ett magnifikt firande bland de gul-svarta. Ett firande som hade kostat koncentration och kvalitet till morgondagens match. Nu blev det bara ett enda stort jaha över Mjällbys firande. Och eftersom Åtvid bara fick kryss idag så har Mjällby till råga på allt chansen att säkra både seriesegern och den allsvenska platsen på Studenternas.

Men det räcker inte med det. Jag ska fortsätta tjura. Mjällbys två kanske viktigaste spelare, Osiako och Bagarn, stod på fem gula var och hade med andra ord blivit avstängda i morgon om de fått kort. Det fick de inte. Istället för bakfulla och allmänt loja och bagarlösa blekingar kommer vi alltså få ett fulltänt och revanschsuget serieledarlag som motståndare.

Men vafan. Det går att spöa sådana lag också. Faktum är att Mjällby trots sin sjukt imponerande tabellrad inte varit 100 senaste omgångarna. Det var bara med ett stort mått tur och riktigt bra försvarsspel som de lyckades besegrar Qviding borta nyss till exempel. Qviding hade faktiskt sex avslut på mål, som Asper räddade, innan Mjällby gjorde mål på sitt första avslut. Mot BoIS var man fortsatt riktigt bleka framåt. Hemma mot Väsby klarade man sig med ett nödrop. Sirius har trots allt en vettig poängchans i morgon.

Veckans träningar har också varit riktigt bra. Intensiteten har ökat rejält, och frågan är om inte den nya tränarlösningen har bidragit till en ökad glädje i laget. Det menar i alla fall en del av spelarna som jag pratat med. Gott så. En bidragande orsak till den förbättrade kvalitén på träningarna är också det faktum att de flesta spelarna i truppen är tillbaka i full träning. I det närmaste i alla fall. Idag var det bara Mani och Love som inte kunde vara med på grund av sina känningar. Resten var med på alla moment. Petter och St Cyr är till och med tillbaka i truppen och för Fredrik Söderbring närmar sig seriecomebacken med stormsteg. Det blir dock U21 i veckan för hans del först.

Det innebär att tränarna faktiskt har en del val att göra när startelvan ska tas ut. Det är man inte så bortskämda med. En av P, Shpetim och Sunday ska bort i anfallet. Det valet kan tyckas lätt, men P har enligt utsago gjort en fantastisk träningsvecka och vill säkert vara med i diskussionen. På mittfältet saknas Fredrik på grund av avstängning. Hur man ersätter/omformerar sig är också en öppen fråga. Men man kan konstatera att Ian, Jernberg, Petter, St Cyr och kanske också P alla är med i det racet. Gallo är förstås given.

Vilka offensiva pjäser man än väljer så står det helt klart att de har ett tufft jobb framför sig. Mjällby har sjuka 0,5 i snitt i insläppta mål i år. Det är naturligtvis tack vare seriens klart bästa mittbackspar i Bagarn-Robledo framför en av seriens absolut bästa målvakter. Hela Mjällbys försvar agerar föredömligt enhetligt och gör det enkelt för sig genom att falla djupt och bli Gefle vid bolltapp och helt enkelt lita på att man får bort allt som kommer i närheten. Man måste helt enkelt vara sjukt snabb i omställningsspelet om man ska hinna hitta in bakom backlinjen. Och att slå inlägg mot ett samlat Mjällbyförsvar är lika givande som att försöka få Christer Sturmark att ta nattvarden.

Det är helt enkelt ganska svårt att scouta hur man ska göra mål på Mjällby. Det finns ju bara 13 exempel. Men man kan notera att en hel del av de tretton kommit på fasta situationer. Vilket kan låta märkligt med tanke på hur bra Robledo och Bagarn är på huvudspelet, men de är inte särskilt snabba och lämnar inte gärna sina positioner allt för mycket, så med rätt löpningar i boxen borde man kunna hota Mjällby på fasta. Det finns också ganska ofta en ficka mellan Mjällbys backlinje och mittfält. Den såg man BoIS hitta rätt ofta i torsdags, och det blev farligt flera gånger då deras forwards löpte in genom Mjällbys backlinje i djupled. Det spelet är dock inget som Sirius fått att klaffa på hela säsongen egentligen, men det är också något man har jobbat medvetet med sista veckan.

I de bakre regionerna gäller det förstås att hålla koll på Eken. Mjällbys skyttekung är bra. Han är kanske inte killen som scorar högst i Mensatesterna, men han vet hur man tar mot en fotboll och avancerar mot mål. Och han vet hur man sparkar in bollfan där. Förutom Ekenberg har dessutom Listerlänningarna ett helt koppel med riktigt vassa offensiva spelare som David Löfqvist, Adam Berner och Tobias Johansson - to name but a few. När de är på humör blåser det på rätt bra både efter kanterna och i djupled.

Så det blir ingen lätt match. Ryktet säger att Sirius inför matchen kommer göra sitt bästa för att lägga över fokus på gästernas allsvenska plats genom att gratulera dem med blommor inför matchen. Kanske får vi till och med se en hederskorridor a la Spanien? En bra plan eller inte? Morgondagen får utvisa.

Inga kommentarer: