09 september 2009

Tja, vafan...

Jag hade räknat med 0 poäng från bortamötet med Giffarna givet förusättningarna. Norrporten är ingen lätt arena att plocka poäng på och Giffarna har en bra trende. Dessutom är Sirius bortafacit inget man skrämmer folk med direkt. Gurras avstängning och Petters skada är inte heller faktorer man kan skämta bort. Sirius är inte Barca och det är inte bara att slänga in nästa lika bra spelare när en försvinner. Så är förutsättningarna för Sirius.

Inte för Sundsvall. Så när vän av ordning konstaterar att Giffarna också hade nyckelspelare borta så är det väl bara att peka på ett litet exempel, som att när Hannes Sigurdsson är skadad kan Giffarna slänga in Wallerstedt på topp i stället. När Gurra är avstängd har vi en mittback som spelat flest matcher i tvåan den här säsongen. Av en anledning. Och så vidare.

Det är inte en undanflykt. Det är ett krasst konstaterande.

Och det bör man komma ihåg när man rätteligen klankar ner på Luggens insats igår. I alla normala fall ska han förstås bytas ut i paus. Eller förlåt. I alla normala fall ska han sitta på bänken, men Söderbring är skadad. Och om vi skulle lyfta Luggen igår skulle vi satt in ... Jernberg? Hochen? Lyft ner Ian? Fredrik? Det är bara så det är. Det funkar inte. Vi spelade med det bästa alternativet på positionen. Ända teoretiska möjligheten hade varit att byta plats på Oscar och Luggen, men vem fan hade gjort det som coach efter Luggens vettiga insats mot Assyriska.

Men det är där vi är. Vi har inte två spelare borta inför den här matchen. Vi har sju, som alla hade varit aktuella för truppen. Vi har fyra borta som är tänkta startspelare. Och där har vi legat under hela säsongen i princip. Det är en situation som naturligtvis har sina orsaker och som måste stötas och blötas av styrelsen. Men det är inte Luggens fel att han har spelat över 15 matcher i år när det borde ha varit fem.

Så. Med facit i hand efter summer omgång är läget idag bättre än vad jag räknade med inför omgången. Det är inte positivt att förlora en match. Aldrig. Men det är positivt att ha den position vi har nu med Gurras avstängning avklarad.

Sättet vi forlorade igår på är också betydligt mer positivt än jag hade räknat med. Visst, det säger en del om mina förväntningar, men det säger också en del om att Sirius inte gjorde en "Sirius" igår. Faktum är att Sirius hela matchen hotade Sundsvall. Vi skapade chanser. Vi etablerade de spelmönster man pratat om inför matchen. Kort sagt. Vi tog oss till de positioner vi önskade. Väl där blev det inte mål. Det är inte okej. Men jag är en gladare siriussupporter efter en match där vi tog oss till lägena genom att spela ett genomtänkt spel, än efter en match där laget packar ihop och lägger sig i fosterställning och emo-gråter efter första hörnan mot oss.

För vi kunde gott och väl tagit en pinne igår. Vi var nära att ta en poäng. Daniel Hoch missar trots allt öppet mål i ostört läge med några minuter kvar. Jag hade inte räknat med att Sirius skulle vara i den positionen vid den matchtiden igår.

Framför allt var jag glad att se Fredriks insats. Fredrik på konstgräs är normalt lika bekväm som Alf Svensson i en Prideparad. Men han fixade det utmärkt. Han var som vanligt planens överlägset mest passningsbara spelare och hans procent i passningsspelet var klart acceptabel. Likaså var det kul att se Jens starta med två forwards (i och för sig, vad var alternativen...). Tack vare det hade Sirius ofta numerärt intressanta omställningslägen. Både Sunday och Shpetim oroade Giffarnas försvar och båda skapade chanser som med lite mer marginaler på vår sida kunde resulterat.

Det är också dags att Gallo får den cred han förtjänar. De senaste säsongerna har andra lag varit ut efter framför allt en av våra spelare. Det är Gallo. Han har valt att stanna. Tack för det! Ändå har Gallo ofta varit den som fått mest skit av alla. Ändå vågar jag påstå att han är den blå-svarte spelare som sett över de senaste tre säsongerna har varit absolut viktigast för vårt spel, varit den som hållit jämnast och högst nivå, och är dessutom den som har plockat flest poäng.

Med Gallo på plan och Gurra tillbaka i mittförsvaret, Söderbring som börjar med bollträning i veckan och Petter som kan vara tillbaka om ett par matcher väljer jag trots allt att se positivt på framtiden. Det ser helt enkelt tryggare ut nu än för en månad sedan även om tabellpositionen är i princip den samma. I det läget är det faktiskt bara positivt att så många lag är inblandade i bottenstriden just nu. Sirius har kvalitet nog i truppen för att klara kontraktet Och om dessutom huvudena hänger med ser chanserna faktiskt inte så dumma ut. Trots 0-2 i Sundsvall.

1 kommentar:

Leon sa...

Jag kan inte annat än instämma. Har varit ute och flängt en tid och kom hem lagom till Sundsvall-Sirius. Tyckte man blandade och gav. Gallo spelade sig skickligt ur situationer och man hade några bra anfall där man bytte kant och kom fram med flera spelare. Sirius högerkant var tyvärr mindre bra. Lundmark var faktiskt riktigt dålig och Johan Pettersson fick visserligen en hel del boll i intressanta ytor, men verkar inte ha något självförtroende alls. Den andra kanten består ju i princip av en spelare då det inte finns någon vänster mittfältare. Tyckte att Haisem ändå klarade av att täcka upp där både offensivt och defensivt. Anfallarna borde kanske samarbeta med varandra något mer, men båda tog för sig och var inblandade i målchanser. Med lite bättre inlägg så hade de nog kunnat tryckt in någon boll. Sundsvall borta är en tuff match, men i slutändan var det ändå nära poäng.