01 september 2009

Svarta pengar inom fotbollen? Såpan fortsätter.

Såpan kring Dalkurd med flera och eventuella ekonomiska oegentligheter rullar vidare. Idag har båda dalatidningarna, Falukuriren och Dalademokraten, tagit upp gamle VSK:aren Anders Carlssons blogginlägg som Studan länkade till tidigare. Det är bra. Ingen vet hur det egentligen ligger till, men helt klart är att frågan måste utredas. Synd bara att kritiken kommer från en gammal Listonkramare – det gör det lite lättare att vifta bort den.
Men med tanke på hur Dalkurd försöker vifta bort den, så börjar man ju undra.

”Två av spelarna är dessutom ordförandens söner”.

Amen dåså! Det säger ingenting. Ingenting om varför spelare som skulle kunna spela i Superettan under kontrakt väljer att slopa försäkringar och pengar för att spela gratis i tvåan.

Eller: ”vi har skaffat jobb åt åtta-nio spelare”.

Mmm, exakt. Det kan förstås vara helt fair and square, men det kan också vara ett sätt att finta bort kritiken. Säg att en spelare listas som amatör av föreningen, men att man samtidigt har fixat ett jobb åt spelaren någon annanstans som innebär att spelaren tjänar 30’ i månaden på att, tja, köra ut hämtmat två kvällar i veckan. Om den lönen i sin tur är vit är det sponsorpengar och fair enough i någon bemärkelse, men om det var sponsorpengar skulle man å andra sidan inte behöva lösa det på det sättet, då är det bara att jonglera in pengarna i klubbens ekonomi. Men om vissa av de pengarna som det externa företaget betalar ut är svarta blir det i stort sett omöjligt att se. En spelare kan ju deklarera för 5000 / mån hos det externa företaget och spela som amatör. Om sedan ”andra pengar” trillar in någon annanstans ifrån kommer det inte att märkas.

Med anledning av detta tycker nog Studan att det är dags att lyfta en del intressanta rykten till ytan. Rykten som florerar i fotbollssverige, men som ingen lyft upp. Vi skriver inte detta för att vi nödvändigtvis tror att det är sant. Vi skriver det för att det ligger i allas intresse att ta reda på om det är sant eller inte. Personligen tror jag att det ofta är ganska överdrivet. Men det bästa som kunde hända fotbollen var om det gick att bevisa att det är all lies spridna av illvilliga personer.

VAD FOTBOLLSSVERIGE BEHÖVER ÄR SPELARE OCH LEDARE SOM TRÄDER FRAM OCH LÄGGER KORTEN PÅ BORDET.

* Det ryktas att en spelare från en uppländsk klubb blev uppringd av Dalkurd och tillfrågad om han ville spela för dem. Det ville han inte. Dalkurd sa då att vi vill hemskt gärna ha dig, ge oss ett bud. Eftersom spelaren inte ville dit drog han till med något fullständigt orealistiskt, det vill säga 30.000 i månaden - svart. Okej, sa Dalkurd. Spelaren valde dock att skriva på för en annan nordisk klubb. Kanke är det bara en besviken kommentar från en ratad spelare, men i det här fallet är källorna ganska goda.

* Det ryktas att Nedim Halilovic lockades till Dalkurd från Dynamo Tirana med en månadslön på 40.000 kronor vitt. Samt att han skulle få ut drygt 60.000 i månaden netto. Det vill säga 40.000 vitt och 40.000 svart. Men skit i ryktet om de svarta pengarna, det är säkert bara bullshit... Men vi kan väl förutsätta att Halilovic tjänar någon form av pengar som heltidsproffs. Säg 20.000 i månaden. Det känns som en rimlig lön för att Halilovic ska dra från Albanien och leva på sin fotboll i Sverige. Knappast mindre i alla fall.

* Det finns en del intressanta aspekter av det hela. Dalkurds sportchef Elvan Cicien säger till Dalademokraten att ”redan i år kommer våra kostnader att vara över 700.000 kronor.” 700.000. För hela truppen (och allt annat?). Och han säger också att ”Vi har tio som är proffs. Det är de som vi värvat hit.” Det blir lönekostnader, inklusive arbetsgivaravgifter, på i snitt 70.000 per proffs. Varav 30 % är arbetsgivaravgifter, vilket ger oss lön på i snitt 43.000 kronor. Per år. Säg att Halilovic tjänar hälften i riktig lön av vad ryktet gör gällande, det vill säga 20.000 i månaden. I så fall ger det en kostnad på 320.000 om året. Det betyder i så fall att spelare som Brwa Nouri, Redhe, Sundström och sex till skulle få dela på 23.000 i månaden. Det vill säga 2500 per skalle.

* En annan aspekt är ju förstås den att spelare som Colo Halit och Seyhmus Abic, spelare som lätt skulle platsa i många Superettatrupper, och som fick lön när de spelade i Brage nu spelar som amatörer i Dalkurd. Andra exempel på amatörer i föreningen är 22-årige fransmannen Redwann Kribii, tidigare aktuell för Nantes i franska högstaligan. Han flyttade inför säsongen till Borlänge för att spela fotboll för 3000 kronor om året. Visst, han kom från Saint-Brieuc i franska amatörligasystemet (femte högsta nivån i franska ligasystemet) och han kanske har sina skäl att åka till Sverige och spela gratis. Vad vet jag.

* Ytterligare en av Dalkurds amatörer är Nadir Benchenaa. Killen som gjort U21-landskamper, varit proffs i Rennes och Namur, samt spelat allsvenska matcher för Hammarby och ÖIS. Han flyttar hem till Sverige från ett mediokert azeriskt lag. Fair enough, ingen toppklubb direkt. Men han väljer att flytta till Borlänge och Dalkurd för att spela gratis. Intressant val. Det är inte så att inte andra klubbar var intresserade högre upp i seriesystemet. Men Benchenaa ser det som ”en rolig utmaning att ta upp klubben i division 1".


Men vi ska inte bara fokusera på Dalkurd. Likaledes foul play ryktas från en mängd andra klubbar i Sverige. Spelare som jag själv har pratat med har berättat att de har fått en del av lönen på bankkontot och en annan del av lönen genom att glida ner till ett lokalt företag och få en bunt sedlar i handen.

* En annan typ av trixande och utnyttjande är till exempel är ryktet att en spelare som tidigare var på väg till Sirius som kontraktslös stoppades av sin klubb. Helt plötsligt viftade de med ett kontrakt där det stod att han hade två år kvar i klubben. Det visade sig att han hade varit korkad och skrivit på en bibba papper som han inte lusläst. Raden för kontraktslängd visade sig ha varit tom och sportchefen skrev helt sonika dit två år till när spelaren sa att han inte tänkte förnya. När spelaren då sa att han hade en muntlig överenskommelse samt en kopia som visade på att raden för kontraktslängd var tom sa de helt enkelt ungefär: ”okej, tjafsa om det om du vill, men kom ihåg att du har fått lön svart. Du kommer också åka dit på böter.”

Det finns fler exempel. Tro mig. Och visst. Det är helt klart så att det finns en möjlighet att allt bara är rykten. Att Halilovic skulle få ut 60 loppor i månaden på att lira i tvåan tycker jag låter väldigt märkligt exempelvis. Men ryktena finns. Och så länge de finns har svensk fotboll ett problem. Finns det dessutom sanning i ryktena har svensk fotboll ett ännu större problem. Oavsett vilket behöver vi klarhet.

Och så länge ansvariga sportchefer i anklagade klubbar bemöter kritiken så här så tänker i alla fall jag vara skeptisk:

"Det är klart att vi är förberedda på allting [den här typen av anklagelser]. Det är inga problem för oss, vi har tänkt på det sedan vi sedan vi startade."

Har de tänkt på att de kan komma att bli anklagade för svarta löner sedan de började i division sex? Mein gott! Visa mig en annan svensk division sex-klubb som har strategier för hur de ska bemöta anklagelser om svarta löner. Om jag inte betalade ut svarta ersättningar eller trixade med ekonomin skulle jag nog tycka att jag inte behövde en strategi för hur jag skulle bemöta sådana anklagelser.

Nå. Hur den strategin ser ut ser vi prov på i samma artikel:

"Det är rent rasistiskt också, han skriver om två invandrarföreningar. Jag har bett en advokat att kolla på om vi kan amäla honom för förtal, i övrigt bryr vi oss inte om det här"

Jag tror det är en bra strategi...

10 kommentarer:

Sakul sa...

Det är ju det som är det jobbigaste. Att även om det skulle vara sant, så är det lätt för klubbar som Dalkurd att vifta bort sådana anklagelser som rasism. Många skulle nog gå in på deras sida i sådana fall.

Farbror the Guru sa...

Det här är svårt och viktigt. Jag är övertygad om att det finns för mycket sanning i dessa rykten. Visst finns det överdrifter men det osar sanning.

Debatten skulle tjäna på om man samtidigt försökte diskutera lösningar på problemet. Det är för tragiskt när man drar till med schablonförsvaret: "Ni är alla smygrassar"

SvFF och Skatteverket har problem eftersom det är ytterst problematiskt att syna något som görs i det fördolda. Alla dessa spelare med en årsinkomst under 3kkr kommer väl att hävda att dom bor gratis hos flickvännen & att dom har haft lite tur i kortspel?

Tobias sa...

Spelsinnet till trots så klarar sig inte ens Farbror på 3000 kr i månaden. Det här luktar fisk lång väg. Intressant läsning!

ThomasD sa...

Klurigt. Svarta pengar existerar ju inte bara inom fotbollen utan många näringsidkare (främst egna företagare och inom restaurangnäringen skulle jag gissa) kör en del svart och inte kommer man åt särskilt många av dom så varför skulle det vara ngn skillnad här?
Till Dalkurds försvar kan man ju säga att dom har ett klubbhus i form av ett garage. Dom slösar med andra ord inte direkt med sina resurser kan man tro.

Anonym sa...

Det verkligt intressanta med Dalkurd, om det nu är så att visa spelare tjänar 60000 i månaden i div 2, är ju trots allt hur det kan finnas ett sånt otroligt starkt stöd kring en förening på den nivån. Visst är det illa och trist om mycket av pengarna är svarta, men faktum är dock att dessa pengar kommer in på ett eller annat sätt. Tänk om vi hade ett sånt stöd kring Sirius, så många privatpersoner som var intresserade av att sponsra (vitt eller svart)i relation till den nivå vi ligger på. Då hade vi nog inte legat i botten av superettan just nu. Hur vi ska åstadkomma ett sådant stöd för klubben känns i mina ögon mest intressant på tal om detta inlägg.

Panikbyrån sa...

Apropå de senaste tåv inläggen håller jag med om en hel del. Det är onekligen fantastiskt med uppslutningen kring Dalkurd. Jag gillar personligen den typen av framgångssagor oavsett om det är Oddevold, Freiburg eller Dalkurd som står för dem. Stödet kring Dalkurd är omvittnat och som integrationsprojekt i Borlänge tror jag det kan ha stor vikt - i synnerhet om det sköts schysst. Sköts det oschysst är risken stor för motsatt effekt.

Vad gäller det ekonomiska stödet kring Dalkurd så är det i sanning imponerande, inte tu tal om det. Oavsett om det är vitt eller svart. Det finns rykten om att Dalkurds totala omsättning i år kommer att hamna kring 6 miljoner, en fantastisk summa för ett division II-lag.

Men det är trots allt inte det detta handlar om i första hand. Det handlar framför allt om "värdet på pengar", eller hur man nu ska formulera sig. Varje krona som går till eventuella svarta löner är värd drygt dubbelt så mycket som en vit krona.

Saken är helt enkelt den att det fantastiska stödet från Dalkurds sponsorer inte syns i deras kassaflöde.

Som jag skriver så är det ingenting som är lätt att bevisa. Kanske är det så att Halilovic, Nouri, Sundström och sju pers till spelar för i snitt 45'/månaden. Kanske är det så att Kribii, Abic x 2, Benchenaa, Halit, med flera faktiskt spelar gratis. Då vill jag verkligen lyfta på hatten för ett makalöst sportchefsarbete, samt gratulera de andra klubbar som kan festa på det smörgåsbordet av underbetalda spelare i vinter.

Anonym sa...

Skulle vara intressant om journalister började fråga spelare om sånt här. Jag menar, spelare känner väl och pratar med varandra över laggränserna. Vissa har kanske fått ett bud från t.ex. Dalkurd eller Syrianska, och så mediatränade är väl inte alla att det inte skulle kunna hoppa ut en groda som bekräftar misstankarna?

Diljen Otlu sa...

Skall du arbeta med att granska och lyfta problem så måste du arbeta betydligt hårdare med att skaffa dig kunskap.

I de 700 000 som ingår i löneavgifter räknar man inte in sociala avgifter. Väsentlig skillnad!

Panikbyrån sa...

Diljen Otlu sa: "700 000 som ingår i löneavgifter räknar man inte in sociala avgifter."

"700.000 i kostnader", var citatet. Nu vet jag som sagt inte vad Dalkurds sportchef menade med det - eller om han var felciterad. Jag tycker det vore bra att ta reda på det. Själv har jag varken förutsättningarna eller planerna på att göra det.

Jag vet bara att under posten "lönekostnader" i alla föreningsbudgetar som jag har sett ingår även sociala avgifter. Ibland särskilt specat. Men de ingår.

Men okej. Säg att de inte gör det. Då innebär det att de tio proffsen i snitt tjänar 70.000 om året, det vill säga lite drygt 5000 i månaden. Före skatt.

Om det är en "väsentlig skillnad" jämfört med de knappt 4000 i månaden som det räkneexempel jag utgick från eller inte, får någon annan bedöma.

Men som sagt. Det kanske är så det är. Det kanske är de summorna som spelarna faktiskt får. Någon som vet/kan får gärna lägga fakta på bordet.

Uv sa...

Hm... Halilovic och Nouri på de summorna. Intressant tanke. De uppger ju sina yrken som fotbollsspelare också.