01 september 2009

5-0, 0-3, 2-4. Vad är skillnaden?

För två dagar sedan vann Sirius en fotbollsmatch som faktiskt betydde något med 5-0. And there was much rejoysing! Det hela kan sammanfattas i en liten lektion i hur små marginalerna kan vara i fotboll. Sirius hade exakt samma game plan mot Assyriska som senast mot Snoka då man förlorade med 3-0. I den matchen åkte man dock på en omställning efter sex minuter – efter slarv – och matchen var förlorad. Förlorad för att ett skakigt lag fick den start de behövde. Fick känslan av att de är riktigt bra egentligen. Och Sirius självdog med bakhuvudet fullt av ”vi kan inte, vi kan inte, vi kan inte.”

Omgången efter håller spelplanen för Sirius. Assyriska har massor med boll, och visst gör vi misstag, men inget som utnyttjas av motståndaren. Hur många tror att Sirius hade vunnit om Östlund satt 1-0 direkt efter Shpetims frilägesmiss? Samtidigt i Solna kommer Peking till match med känslan av att vi är rätt bra. Efter sex minuter har planens minsta spelare nickat in en hörna för Vasa. Paniken sprider sig och man släpper ett till. Helt plötsligt gör man ”sin sämsta halvlek för året”. Innan Vasas 1-0 har Peking inlett bra. Efter är det kaos.

I andra halvlek på Studan visade Sirius hur lätt det är att spela fotboll med självförtroende i ryggen och känslan av att man är bättre än motståndarna för dagen. Samtidigt visar Assyriska hur svårt det är att vända en match när sex-sju spelare lägger ner verksamheten och bara vill åka hem.

Men kul var det att se. Kul för Shpetim att få visa de kvalitéer vi har hoppats att vi vetat att han faktiskt har. Kul för Luggen att visa att han är en av få spelare i laget som förstår att det är bra att vinna frisparkar offensivt – och omsätter det i praktiken. Kul för Richard och backlinjen att få hålla nollan.

* Mindre kul dock att se Strömbergsson totaltappa matchen efter 3-0-målet. Både Richard, Petter och Shpetim fick rejäla smällar. Smällar som var rena efterslängar. Och de var inte de enda som hamnade i risksonen när vissa assyriskaspelares frustration skulle kanaliseras. Framtiden får utvisa vad det kostade i form av skador och missade matcher.

* Olika principer gäller uppenbarligen tolkningen av handsregeln i första respektive andra halvleken. Direkt efter Gurras 1-0 tar bollen på Fredriks arm när han springer ut ur situationen. Ofrivilligt, men utanför kroppen. Det är okej att blåsa frispark där. Men då måste man för bövelen också blåsa straff när Genc hoppar upp och blockerar Jernbergs frispark med handen! Okej det står 5-0 och matchen är avgjord, men om vi missar Superettan 2010 med ett måls marginal ska jag fan … skriva ett mycket argt brev …

2 kommentarer:

olle sa...

Med tanke på hur spelordningen är upplag så var det bra att det inte blev en massa varningar för Assyriska. Eftersom Vasalund alltid möter laget som vi spelar mot i nästa omgång kan en varning i slutet på matchen gynna Vasalund betydligt mer än Sirius. Det rättfärdigar i och för sig på intet sätt dåliga insatser från domaren och får vi skadade spelare så är det klart vi förlorar på det. Men nog fan blir det mycket som blir konstigt av att man inte orkar skapa ett vettigt spelschema.

panikbyrån sa...

så sant, så sant Olle.