16 september 2009

Farsen fortsätter

Jag var fortfarande arg när jag vaknade i morse. Sedan sken solen och så, tja, man mjuknade lite. Tänkte att det var väl bara orutin det som hände igår. Så surfar man in på UNT och ser detta:

"- Vi tittar på olika alternativ hur vi ska gå vidare från det här, säger Sirius fotbolls vd Thomas Sonesson."

Come again? Det finns väl ändå gränser? Bara för att någon sticker en mikrofon under nyllet på en betyder det inte att man måste svara. Vid det här laget måste vår lilla klubb ha bestämt sig för om de ska sparka Brännan från a-laget eller låta honom vara kvar med ansvaret. Det är det det handlar om. Antingen eller. Och tidsfristen för att sparka honom gick ut samtidigt som man hade presskonferensen. Det begriper man nog i styrelsen. Idag är det sex matcher kvar. Samma tid om några dagar är det fem. Tiden finns inte att jiddra liksom.

Jag är därför fullständigt övertygad om att styrelsen inte kommer att söka en extern lösning som inte inkluderar Brännan på något sätt just nu. Och är det så som jag tror är det fullständigt spritt språngande vansinne som speglas i UNT-artikeln. Det finns bara ett sätt att uttala sig på, och det är att säga att "Brännan kommer naturligtvis att fortsätta leda laget säsongen ut. Vi har fortsatt fullt förtroende för honom och det finns ingen anledning att ändra på det. Däremot kommer vi naturligtvis att behöva se över hur vi kan förstärka ledarteamet runt laget nu när en person har försvunnit. Den diskussionen pågår för fullt med berörda personer och där är jag övertygad om att vi kommer att kunna presentera den lösningen mycket snart. Men prioriteten nu ligger trots allt på att ge ledarteamet och spelarna bästa möjliga förutsättningar att ta tre viktiga poäng på söndag."

I stället är det en öppen ström av otydligheter som sipprar ut. Vad Sonesson och styrelsen gör är att de öppnar fältet helt fritt för spekulationer. Hade man varit tydlig hade det varit meningslöst för UNT att ringa upp Bosse Petersson. "Vi har sagt att vi ska presentera en lösning på fredag." Okej. Det är om ett och ett halvt dygn det. 36 timmar av spekulationer. Spekulationer som tar ytterligare fart av kommentarer som "Det är inget som jag vill gå med i media och prata om utan det jag kan säga är att vi diskuterar i styrelsen hur vi ska gå vidare från det här" på frågan om det är en ny tränare man söker.

Nä, men prata inte om det i media då!!! Döda spekulationerna i stället. Det är sportsligt självmål i den högre skolan att låta spelarna virra runt i ett par dagar till utan att veta hur det ska bli. De är människor de också. De behöver kunna svara på de tiotusen frågor de får från kollegor, kompisar och alla de möter på stan.

Igår eftermiddag hade man kunnat fortsätta jakten på nytt kontrakt, om det här hade skötts ordentligt och professionellt. Nu ska vi tydligen vänta tills på fredag. Visst, självklart tränar laget ändå. Självklart ska spelarna kunna fokusera ändå. Men styrelsens uppgift är att ge de anställda ledarna och spelarna så optimala förutsättningar som möjligt att prestera. Det har man inte gjort. Man har inte funderat på vad laget behöver här och nu utan på hur man själv ska agera - eller förväntas agera. Det är ett grundläggande missförstånd kring vad innebörden i ordet handlingskraft är.

Man behöver inte vara idrottspsykolog för att begripa att styrelsen istället fortsätter sätta spelarna, ledarna och framför allt Brännan i en jäkligt klurig sits. När det kunde ha varit tvärt om. Grundregeln i all krishantering i utsatta grupper är att skydda gruppen från situationen. Det vill säga vara tydlig både inåt och utåt samt fungera som en barriär mellan gruppen och omvärlden.

Jag trodde nog i min enfald att man skulle sätta spelarna och de sportsliga förutsättningarna i första rummet och pausa den offentliga paniken till efter säsongen.

Eller så är det jag som är korkad och inte inser att den rådande situationen är exakt den som Brännan och spelarna har efterfrågat i det här läget. I sådana fall ska jag genast be om ursäkt.

1 kommentar:

Farbror the Guru sa...

Dagens såpa i unt påverkar knappast den lavinartade frustrationen. Jag tolkar välvilligt det Sonesson säger som ett försök till att köpa tid men att unt hade lite plats att fylla. Intervjun med Flott-Bosse är väl praktexemplet på hur man fyller ut en sida?