18 maj 2010

0-0 i derbyt

Jag vet inte hur många gånger jag åkt hem från Märsta (eller Rosersberg på den tiden det begav sig) utan poäng för de goda. Igår fick i alla fall Sirius en poäng. Trots en man mindre i drygt en halvlek. Jag borde vara nöjd. Det är jag inte.

Det var inte siriusspelarna heller. Och det i sig är väl ett bra tecken. Här har man precis klarat av en av seriens svåraste matcher utan att släppa in mål. Trots att lagets centrala motor Gallo inte fick vara med när det skulle avgöras. 0-0 efter de förutsättningarna är ett bra resultat och ett resultat som jag hade köpt rakt av på förhand. Men som matchen utvecklade sig i andra halvlek borde Sirius ha kunnat ta alla tre poängen när chanserna radades upp i början av halvleken.

Efter att ytterligare två centrala mittfältare försvunnit från truppen efter matchen mot Vasa valde Brännan att spela Gallo och St Cyr från start. En chansning eftersom båda just är tillbaka från skador. Petter fick fortsatt förtroende som central offensiv mittfältare. En roll som han nu har haft tre matcher i rad. Och som han igår skötte med den äran.

Den sista ”öppna” platsen, högerbacken, bemannades återigen av Philip Berglund. Ett riktigt val, och ett val som föll väl ut också. Philip tog ytterligare ett steg framåt igår och visade att han i allra högsta grad håller på den här nivån, trots att det naturligtvis finns bitar att jobba på. Men förra matchen var det Yasar som hölls kort. Igår var det Valsta-Sunday som tvingades kliva av i mitten på andra halvlek efter att det enda han åstadkommit var en varning efter en frustrationskapning av sin överman – Philip Berglund. Han har alltså demonterat två av seriens absolut vassaste yttrar på två matcher. Ingen dålig debutsäsong han håller på med!

Matchen då? Tja, det första ord jag kan komma på är siesta. Första halvlek spelades i ett bedrövligt tempo. Både när bollen var i spel och när den var död. Vid varje spelavbrott var nämligen domare Cisic tvungen att förklara både det ena och det andra för uppretade spelare. Och när bollen var i spel var det felpassar, ofokus och bristande rörelse så långt ögat nådde i första halvlek. Närmast mål var dock Petter Österberg som på en riktig bjudretur från Jon Rytterbro missade målet från dryga metern. Valsta skapade också en del farligheter framför Bylle. Bästa läget hade Haddad efter att fått en boll rensad rakt på sig. Bylle kunde dock reda ut situationen med en bra räddning.

Och med sju minuter kvar av halvleken kom den omdiskuterade situationen. Gallo fick rött kort direkt efter en sammanstötning med Haddad. De flesta på Midgårdsvallen trodde att Gallo fått frispark efter att ha tacklats i ryggen av Haddad med bollen framför sig. Men Haddad kastar sig med händerna mot ansiktet och skriker och Cisic halar upp det röda kortet och tecknar för armbåge. Från min position var det omöjligt att se vad som hände i detalj, mer än att Haddad sprang in i Gallo. Haddad hävdade efter matchen att han fick en armbåge på halsen (förmodligen därför han ligger och vrider sig med händerna mot tinningen på pappers-UNT:s bild idag). Gallo sa att det var han som borde haft frispark. Det ska onekligen bli spännande att se de rörliga bilderna från situationen.

Sirius kunde dock reda ut resten av halvleken, och när andra väl började var det ett Valsta på Valium och ett Sirius med extra adrenalin som kom ut till spel. Under första halvan av andra halvlek dominerade det lag som var en man mindre chansbilden totalt. Johan P, Moses och Sunday skapade en handfull chanser som borde ha resulterat i minst ett mål. Bästa läget fick Sunday frispelad av Moses, men en för lång touch gjorde att Jon Rytterbro kunde komma ut och avvärja.

Valsta hade av naturliga skäl ett stort bollinnehav, men man skapade inte mycket mer än inkast och hörnor av det övertaget. Förre siriusspelaren Ekan bytte position var femte minut i ren desperation, men ingenting funkade för det röda mot ett Sirius som spelar fantastiskt försvarsspel just nu. Två raka nollor och bara tre insläppta mål talar ett tydligt språk. Sirius är svårast i serien att göra mål på.Samtidigt går det naturligtvis inte att komma ifrån att Sirius också är bland de sämsta lagen framåt i hela seriepyramiden. Tre ynkliga mål framåt på fem matcher är rena AIK-klassen. Och inte saknas det chanser heller. På de två mållösa matcherna mot Dalkurd och Valsta skapade Sirius chanser nog för tre fyra mål totalt. Minst. 100-procentiga chanser. Det är naturligtvis inte godkänt, och ett problem som måste lösas snart om drömmen om Superettan ska hållas vid liv. Tre mål på fem, visserligen tuffa matcher, är underkänt helt enkelt. Det problemet måste få fullt fokus på träningarna framöver när nu försvarsspelet verkar ha satt sig.

Men sett till poängutdelningen på de första fem matcherna är åtta poäng godkänt med tanke på att vi mött Umeå och Valsta borta och Dalkurd och Vasalund hemma. Fyra lag som alla nämnts som favoriter av många. Nu väntar ett på pappret något lättare schema, även om det är serieledarna och det av många – däribland jag själv – tippade bottenlaget Hammarby TFF som väntar i nästa omgång i en viktig match om Sirius vill hänga med i toppen av serien nu när tabellpositionerna ska utkristalliseras de närmaste omgångarna. Tabellen efter fem omgångar säger inte mycket, men tabellen efter tio omgångar pekar i riktning mot slutresultatet allt som oftast. Nu går tåget. Om vi ska vara med ska vi vinna mot TFF hemma. Så är det bara.

Det får vi dock göra utan Gallo som kommer att stängas av i två matcher. Minst. Dessutom är även Oscar Z avstängd efter att ha fått sitt tredje – riktigt tilldömda – gula kort igår. Och helt plötsligt blir det till att skaka fram nya lösningar igen. Både för försvaret och för mittfältet. Det är bara att hoppas att Fernberg eller Blomman ska kliva fram till matchform under veckan. Blomman tror jag på när jag ser honom, men Fernberg ska nog kunna spela.

Spelaromdömen:

Bylle
Håller nollan för tredje gången i år. Dessutom i prestigematchen på gamla hemmaplanen. Tappade nästan in en enkel boll i första, men var därutöver säkerheten själv. Äger sitt straffområde och kan inte få annat än toppbetyg. Igen.

Philip Berglund
Det ser inte heeelt rätt ut när han spelar, men det är bara att konstatera att junioren nu har gjort två habila insatser och plockat bort giftiga offensiva vapen för motståndarna båda gångerna. Tillför knappt flasklock offensivt, men så länge han håller sig rätt i defensiven är det ursäktat.

Elias Storm
Ny stensäker insats som så när också resulterat i ett mål när han fick fritt nickläge på Gallos hörna i första halvlek. Missar i stort sett inga defensiva nickdueller och håller koll på försvarets positioner. En klippa. Hoppas sportchef Mattias Eriksson jobbar stenhårt med en förnyad påskrift där.

Oscar Z
Efter några inledande problemmatcher verkar nu Oscar ha hittat rätt. Igår gjorde han sin bästa match hittills. Stänger sitt luftrum och jobbar fint tillsammans med Elias och Haisem. Tar också ett större ansvar nu. Just därför känns det extra trist att han fick en avstängning på halsen till nästa match.

Haisem
Viktig med sin vänsterfot och hade i stort sett bra kontroll på sin kant. Kommer inte fram offensivt som vi har vant oss vid, men gör det mesta rätt defensivt. Måste städa bort lite slarvtendenser och öka på passningsprocenten, men är naturligtvis given på sin plats.

St Cyr
Det är svårt att inte uppskatta ambitionen i hans insats. Desto svårare är det att smälta alla onödiga meter han springer jagandes efter bollen i stället för att hålla positionerna. Tar också för lång tid på sig i bollbehandlingarna. Lyfter sig betydligt i andra och tar ansvaret på mitten när Gallo försvunnit på ett utmärkt sätt.

Gallo
Några farliga fasta situationer och ett gediget, men knappast briljant spel i första halvlek. Och sedan utvisningen. Det är aldrig okej att få ett rött kort direkt i en match. Antingen är det spelaren eller domaren som begår ett kardinalfel. Vi får vänta på bilder som kan utreda skuld i det här fallet. Två matchers avstängning svider dock hur det än är med den saken.

P
Är man offensiv spelare ska man göra mål. Gör man inte mål är det ett problem. P gjorde inte mål igår trots ett par riktigt bra chanser. Samtidigt var han riktigt bra i defensiven och gav Philip utmärkt understöd. Mattades på slutet efter att ha varit sjuk i veckan och byttes följdriktigt ut.

Petter
Gjorde en lysande andra halvlek där han visade upp något så pass unikt som riktiga tvåvägsspelaregenskaper. Var den som sprang i djupled och den som vann boll på mitten. Borde självfallet ha satt sitt läge i första halvlek, och kunde dessutom avgjort tillställningen med sin nick i stolpen på slutet. Men en kanonmatch av Petter.

Moses
Hopplös utan boll. Otroligt spännande med boll. Skapade en av matchens bästa chanser med frispelningen av Sunday och gav sina försvarare ständig huvudvärk. Samtidigt är hans defensiv obefintlig. Om man vill vara snäll…

Sunday
Svårt fall. Han sysselsätter ensam en fyrbackslinje och är därigenom en otroligt viktig bit i Sirius försvarsspel. Det är Sundays bollmottagningar som skapar andrum för resten av laget när man är under press. Dessutom skapar han lägen åt sig själv och sina medspelare. Men karln gör ju inte mål! Noll mål på fem matcher är inte, inte, inte bra. Samtidigt är han oftast näst intill bäst på plan i spelet. Måtte det lossna snart för den unge nigerianen. Då kan det bli kul att hålla på Sirius!

Emir
Frågan är om det överhuvudtaget är Emir man ska byta in när man behöver byta en mittfältare. De två senaste matcherna visar att det nog inte är så. Hopplös som yttermittfältare helt enkelt. Däremot betydligt mer involverad när han får spela som anfallare.

Övriga spelade för kort för att det ska vara motiverat att bedöma insatsen, även om Mani kändes taggad och var överraskande bra defensivt under sina minuter på planen.

Coachningen
Bra lugn i spelet i andra halvlek och det är inget snack om vilket lag som hade det bästa halvtidssnacket. Rätt att välja Philip på högerbacken igen. Däremot borde Brännan veta att det är meningslöst att slänga in Emir på mittfältet. Antingen får man göra omdisponeringar eller så får han vara kvar på bänken. Den största uppåttummen dock för att tränarna fått sådan fin ordning på Sirius kroniskt usla försvarsspel.