23 maj 2010

Möte med hammarbykidsen

Kremlologerna stod samlade vid sidlinjen vid dagens träning. (Vi var väl tre...) Vilka hade fotbollsskor? Vilka hade vanliga jympadojor? Vilka körde för fullt? Vilka grinade illa? Skadeläget känns som en nycklefaktor inför matchen mot Bajen TFF i morgon - serieledarna Bajen TFF, som trots förlusten i cupen i torsdags mot allsvenska serieledarna kommer med starkt självförtroende till Studan.

Vi kan väl börja med att konstatera att Fredrik Olsson inte kommer att spela. Hans revbensskada är betydligt förbättrad, men inte redo för att ta en tackling. Däremot kan noteras att Fernberg har kört två-tre hela pass i veckan, däribland idag. Om det innebär att han är klar för start eller inte återstår ju att se. Men å andra sidan, vad är alternativet? Blomman såg jag inte idag.

Likaså körde Jernberg för fullt. Där är väl den stora frågan om han är uppe i matchtempo. Sprickan i foten verkar vara under kontroll, om man ska bedöma insasterna på träningn i alla fall. Söderbring deltog också max i övningarna och borde kunna finnas med i en trupp tills i morgon. Petter stod i regnet vid sidlinjen iförd vanliga löparskor och "lite problem med en grej". Däremot lutar väl en hel del åt att det går att lösa fram till matchstart.

Senaste nytt i Gallosoppan är att han är avstängd i morgon, men att han ska kunna spela åtminstone mot Carlstad och Boden i avvaktan på disciplinnämndens besked, som tydligen kommer först i början på juni. Då lär det bli en eller två matcher till beroende på olika videogranskningar och domarrapporter. Säger ryktet i alla fall.

Morgondagens motståndare är ett lite lurigt lag. Söder-TV gjorde ett reportage inför HTFF:s cupmatch mot Helsingborg i förra veckan där Bajenkidsledaren Roger Franzén uttryckligen säger att "vi ska ju inte gå upp i Superettan på det sättet, vi är ju talanglaget som ska leverera spelare till A-laget" och "norrettan är en bra nivå för oss".

Ett lag med den typen av målbilder är ju lite lurigt att möta. De kan förstås spela helt utan press och de bygger ett spel för framtiden och inte för matchen i morgon. Senast mot Vasalund kom deras första förlust i serien, inför de båda Siriustränarna. HTFF kunde dock mycket väl ha tagit minst en poäng då man exempelvis missade två frilägen inom de fem sista minuterna. HTFF:s båda mål kom på fasta situationer av Fadi Malke (en straff och en frispark), en av de spelare det gäller att hålla extra koll på. En annan är kaptenen Matthias Olsson som ska vara en av seriens bästa högerbackar.

Eftersom ingen riktigt bryr sig om HTFF har jag inte lyckats hitta någon information om skadeläget. Helt klart är dock att ingen är avstängd inför matchen med Sirius. Eftersom Storbajen spelar dagen efter Sirius-HTFF är det också svårt att säga om spelare som Pidré, som figurerat i A-truppen på sistone, och som varit given i anfallet hos HTFF, kommer att finnas med.

Oavsett vilket kommer Sirius att få en tuff match mot ett Lillbajen som startat serien överraskande bra (i alla fall för mig överraskande). Känslan är dock att man kommer att få det tuffare och tuffare vad det lider, och inte minst på regntungt naturgräs, och att Sirius ska ha en god chans till tre poäng på hemmaplan. Men då finns det vissa grejer som måste fungera.

Studans tre nycklar till seger:

1. Anfallsspelet måste producera mål.
Påven har en rolig mössa och björnar bajsar i skogen. Jag vet. Men det är ju så det är, och därför måste jag skriva det. Till matchen i morgon har Sirius för första gången i år tre anfallare som har haft en hel träningsvecka bakom sig. Det vill säga tre anfallare som alla är redo för start i P, Sunday och Emir. Vilka som startar och hur kommer förstås bero på hur mittfältet formeras - en eller två anfallare beror på det. Det borde dock inte vara något snack om att det är Sunday och P som ligger först i tur. P i synnerhet eftersom han är den enda av de tre som kan göra ett riktigt bra jobb på mittfältet. Oavsett vilka måste dock målen komma. De senaste matcherna har Sirius skapat en mängd chanser som slagits bort. Under de träningar jag sett i veckan har bollarna allt som oftast susat in i maskorna. Nu är det dags för match också. Och för en gångs skull håller jag faktiskt med om den gamla klyschan: "fortsätter vi bara spela så här kommer målen". Det tror faktiskt jag med.

2. Vilka ska spela centralt på mitten?
Återigen har Sirius en säsong när lagdelarna aldrig ser likadana ut från match till match. Förra matchen startade Gallo och StCyr bakom Petter i en 4-2-3-1-uppställning. Det går inte i morgon. St Cyr spelar förstås som defensiv mittfältare. Who else? Petter kommer spela centralt om han kan spela. Sen är det egentligen slut på defensiva mittfältare som är spelklara. Jag tror därför att vi får en 4-4-2:a mot ett lag som spelar på samma sätt. Oavsett är det en plats på planen som Sirius ska kunna ha rätt bra koll på . HTFF har sina styrkor på kanterna, inte så mycket centralt. Lugn och ro centralt på mitten är en förutsättning både för försvarsspelet och anfallsspelet. Just nu är det tyvärr där våra största frågetecken finns. Hur fan gör vi exempelvis om inte Petter heller kan spela?

3. Hemmaplan.
Beigt, jag vet. Men Sirius ÄR starka hemma. Spelarna känner sig starka hemma och kan räkna upp en mängd olika anledningar till varför Sirius kommer vinna i morgon för sig själva. Det är inte oväsentligt faktiskt. Hemmaplansfördel finns och är på riktigt. I en match på sunkigt naturgräs mot juniorer och nyseniorer som är uppfödda på konstgräs är det en extra viktig faktor.

Gissestartelva:

Bylle
Philip - Storm - Fernberg - Haisem
P - St Cyr - Petter - Moses
Sunday - Emir

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den elvan ser faktiskt klart intressant ut.

Anonym sa...

Tror du fortfarande att HTFF blir ett hopplöst strykgäng?

Panikbyrån sa...

HTFF behöver ta kanske 15 poäng till för att vara på den säkra sidan nedåt. Som det ser ut nu är det klart att det ser bra ut för dem, men inte förrän efter sommaren tror jag det är läge att uttala sig om hur serien kommer att sluta.

Självklart har HTFF överraskat på mig hittills. De spelade helt okej igår och hade framför allt ett grymt självförtroende. Får deras nyckelspelare vara kvar efter sommaren och vara hela kanske de kan vara med riktigt länge.

Men hatten av för deras insats hittills.

Anonym sa...

Htff har haft den fördelen att ingen tagit dem på allvar och inget lag har anpassat sig efter dem. Efter den här starten blir det topp 5, men de lever väldigt mycket på ett par spelare. Skador där och de är två klasser sämre direkt.

Anonym sa...

Varför skulle man inte ta ett lag på allvar som vann det mesta på försäsongen och slog ut Assyriska ur cupen? Dessutom har man 3-4 i truppen som spelat i allsvenskan.