30 maj 2010

En viktig seger

Sirius vann den sjukt viktiga bortamatchen mot Carlstad United igår. Jag har inte så illa mycket att säga om det eftersom det alltid blir lite vanskligt att referera och analysera en match man inte sett. Men efter att ha snackat runt lite med folk som faktiskt såg vad som hände, finns det kanske anledning att lyfta några faktorer med just den här segern som känns extra viktiga.

Bara en sådan enkel sak som att spelarna inför resan till Värmland kände att de var ett bättre lag och att de skulle åka dit och få sina poäng bara de gjorde vad de skulle - och sedan gjorde vad de skulle - är faktiskt inte kattskit. Det är sådant som bygger självförtroende och tar bort tveksamheter som kan ligga och gnaga i bakhuvudet om det går snett.

Åka och hämta en trea på bortaplan genom att helt enkelt - vad det verkar - vara bättre. När hände det senast?

För första gången på bra länge fick även Sirius spela 90 minuter med ett centralt mittfält där spelarna har sina riktiga positioner. Gallo, St Cyr och Jernberg gjorde enligt samstämmiga röster alla tre en riktigt bra match. Helt plötsligt klaffar då också det tänkta - och bitvis hårt kritiserade - spelsystemet 4-2-3-1. Petter på kanten hade två ass och P som ensam anfallare gjorde två mål. Ett på straff visserligen, men efter att just han själv kommit loss i straffområdet. Läggar man dessutom ribbskott och ett par near misses till de tre målen kan man konstatera att vi för dagen hade ett välfungerande anfallsspel.

Även försvaret fungerade väl - så länge som det var startelvan på banan. Sirius problem i matchen började inte förrän Fernberg tvingades till ett byte redan i slutet av första halvlek med en lårkaka. Ian kom in och gick på ett par grejer direkt, och upprinnelsen till kvitteringsmålet var också på den kanten. Det är förstås inte bara Ians skull. Det är alltid ett problem när man tvingas till tidiga byten i försvaret.

Med den bakgrunden kändes det upplagt för en genom klappning i andra halvlek. Det hade varit väldigt Sirius 2009. Bra halvlek och ledning, och sedan skada, tidigt byte och kvittering med halvlekens sista spark. Sirius 2009 hade ställt sig själva all sorts of questions i halvtid. Sirius 2010 gick ut till andra halvlek och kände sig - enligt uppgift - fortfarande som det starkaste laget och det laget som därför skulle vinna. Inga tveksamheter, bara ut och göra jobbet.

Det är exakt det som gör den här typen av seger så viktig. Den kom medans självförtroendet och tryggheten i lagets kvalitet fortfarande är större än osäkerheten.

Några andra detaljer att ta med sig och glädjas över:

* Mani Tourang - kanske fler (?) - kunde inte spela och vara med i truppen igår efter skadan han ådrog sig mot HTFF. Ändå sätter han sig i bussen för resan fram och tillbaka till Värmland och hjälper till med lite läktarspaning och annat allmänt. Det skickar bra signaler och visar på en bra delaktighet i laget. Även tidigare i år har spelarna brukat dyka upp på bortamatcherna, men då i Stockholmsområdet. Hur som helst skickar det bra signaler om hur Sirius mår som lag.

* Jernberg och Gallos 90 minuter tillsammans. Inget annat lag i serien har den typen av kvalitet på mitten. Med dessa två herrar på planen är vi garanterade målchanser. Och just det faktum att vi har två speluppläggare på planen är viktigt. Igår gick tydligen CU in och punktade Gallo i andra halvlek, men då kunde Jernberg få ytterligare ytor.

* P gjorde två mål. En stensäker straff och en kylig lobb över utrusande målis. Vi behöver en anfallare som levererar. Nu verkar vi ha det. Tack som fan för det!

* Skadeeländet lättar. I veckan kommer förmodligen alla spelare utom Erik Z vara igång. Det innebär konkurrens om platserna, vilket känns helt nytt för Sirius.

* Läser lokalblaskornas referat från matchen. Karlstadstidningarna är båda inne på att bjudningarna gav Sirius segern trots en bra insats. Det är inte riktigt den typen av vinkling som UNT brukar ha efter en Siriusförlust - oavsett matchbild. Då brukar UNT-journalister sätta sig i radio Upplands sportpanel och säga att Sirius påminner om ESK och är på väg utför, nedåt och att det är kaos i laget. Men det är klart. Annat är det väl när det gäller andra upplandslag. Läs gärna rapporteringen från Rospiggarnas senaste match - där man förlorade med magnifikt gigantisk marginal. Rospiggarna tog 33 poäng på 16 heat. De hade alltså fått hälften även om de hade cyklat. Som om Sirius hade torskat mot HTFF med 7-0. Ändå är artikeln inne på vilken otur Rospiggarna hade med skadade förare och annat. Och hur mycket bättre de kunde varit då. Välvilja, helt enkelt. Och det är väl okej från en lokalblaska både i Värmland och i Uppland. Frågan är bara varför den uppländska inte är konsekvent utan gillar vissa lag, men "granskar" andra lag kritiskt.

* GUSK har börjat vinna igen och är på väg mot toppen. Med nytt mittfält dominerat av Luggen och Östlund. Fint! Rätt folk på rätt plats.

* Legue ska ha blivit vederbörligen förvånad och imponerad över vilken status Jernberg faktiskt har i Karlstad. Det var nog nyttigt. Både för Legue och Jernberg.

* Om det poängschema som jag lagt upp för försommaren ska hålla måste gårdagens trea följas upp av en ny mot Boden. Och sedan en till. Och en till. Och så vidare. Därför är det ju inte så dumt att målskytten (och med sina två mål Bodens bästa målskytt i år) för Boden ytterbacken Haris Devic blev utvisad och inte spelar mot Sirius.

* Stor-Bojan tog en viktig seger i sin första match som tränare för Valstasyrianerna. Det var tur att de mötte just Gröndal hemma i första matchen efter tränarbytet. Eller så var det medveten tajming. Man kanske ska kolla på matchprogrammet innan man fockar en tränare. Så att den nya kan få en smidigare resa mot ett bonkegäng. Smart. För övrigt läcker det ut en massa roliga rykten från Märsta om hur det där tränarbytet egentligen gick till, och hur många man egentligen fick fråga bakom Bråthes rygg innan man fick napp på Djordjic. Jag vet förstås inte vad som är sant eller inte i Valstasoppan, så jag väljer att ligga lågt. Jag hoppas att kommentatorsfältet i bloggen kan erbjuda mer info. Se det som en utmaning...

* Under tiden hoppas vi på en bra och självförtroendefylld träningsvecka och tre nya poäng nästa helg.

4 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Andra halvlek kan ha varit säsongens viktigaste lärdom. Att äntligen kunna hålla kursen trots en kalldusch.

Anonym sa...

Alla spelare utom EZ i träning!? Det var inte igår...

Anonym sa...

Fast det är en sak att vara i träning och en att vara helt fit för match. Det får vi nog vänta länge på.

Håwe

Anonym sa...

" Legue ska ha blivit vederbörligen förvånad och imponerad över vilken status Jernberg faktiskt har i Karlstad. Det var nog nyttigt. Både för Legue och Jernberg."

HAHA!