12 maj 2010

Viktig seger mot Vasalund

Det var stor humor på presskonferensen efter matchen igår. Vasalunds tränare Valle Azrudin gled in sist av alla. Carl Göransson på UNT gav honom ett lillfinger och frågade om hans syn på matchen. Valle tog tillfället i akt och drog en tiominutare om allt från himmel till jord, men mest om hur bra hans spelare var och hur bra de kommer att bli. "Asså jag är inte den som säger att något är orättvist eller så, Sirius är ett kraftlag, de kan spela på sån här plan och de utnyttjar ett misstag, men vi kunde också ha kanske 2-0, 3-0 i paus om vi unyttjat våra chanser. Vi hade scouterat (han sa så) Sirius och visste vad de är dåliga på och vad de är bra på och de skapar inget farligt för oss heller." Och så vidare.

UNT-reporten lade demonstrativt ner pennan och tittade ut genom fönstret efter kanske nån minut. Men han bara fortsatte. Rätt kul.

Något annat som var kul var att se Sirius första halva av andra halvlek. Gallo kom in efter att Erik Z känt ett tryck över bröstkorgen. och sånt chansar man ju liksom inte med. Gallo skulle spelat max 30, men det blev en halvlek. Så länge han orkade var han i en klass för sig. Ett enda stort lugn spred sig över laget och helt plötsligt började man spela klokt och bra jämfört med det miserabla kaos i passningsspelet som kännetecknade första halvlek.

Sedan dog visserligen Gallo mot slutet när orken tröt. Och när samtidigt Fredrik Olsson tvingades spela sista 20 med misstänkt spricka i ett revben (alla byten redan gjorda) fick Sirius problem att hålla spelet uppe. Men vi fick i alla fall en liten glimt av hur det kan se ut när Sirius spelar i år. Och det är svårt att inte gilla det.

Ännu viktigare är dock att vi lyckades hålla Vasa borta från allt i chansväg även när vi var riktigt dåliga. Lyckas man nolla motståndaren i de dåliga perioderna och göra mål i de bra är matcherna vunna. Och det gjorde man igår. Försvaret höll ihop på ett riktigt bra sätt och Bylle visade att hans stora svaghet, luftspelet i straffområdet, har förbättrats avsevärt. Han plockade ner precis allt och visade vems område det var. Sådant sprider lugn i hela laget.

Kul också att se unge Philip Berglund göra en berömvärd debut som högerback. Vasalund satte naturligtvis Yasar mot honom, och det är en riktigt bra spelare för den här serien, men Philip klarade uppgiften i stort sett utan anmärkning. Visst fick han åka nån gång, och visst hamnade han fel i position någon gång, men klart godkänt som debut får man säga. När Philip sprungit slut fick vi också se ytterligare en comeback i form av Fredrik Söderbring som kom in och visade att han vill vara med i rejset. Några fantastiska crossbollar blandades dock med en eller två riktiga missar som kunde blivit riktigt farliga. Oslipat, men med klart intressant potential.

Det blev som sagt var seger till slut efter att Petter stressat fram en dålig touch av Vasas mittback som P kunnde snappa upp och sätta säkert i mål, men det finns hemskt mycket att förbättra framöver. Anfallsspelet förmår inte alls generera chanser som motsvarar spelövertaget. Sunday är en fantastisk targetspelare, men snubblar också bort väldigt många chanser. Djupledsspelet är under all kritik och överlag ser det chansartat och slumpmässigt ut framåt.

Men det känns ändå som om laget är på rätt väg. Det har blivt sex sköna poäng på de senaste två matcherna utan att Sirius egentligen varit särskilt bra. Det är en styrka det med. Nästa vecka väntar en av de svåraste uppgifterna i serien när det är dags för Valsta borta. Då får vi ytterligare ett spännade kvitto på vart det här lagbygget är på väg.

Till sist. Det har klagats mycket på rehabmissarna och på att Sirius har värvat långtidsskadade spelare. Det är sant att det har varit ett problem. Men nu har man dessutom en hel del otur också. Jernberg var helt tillbaka i matchform när han skadade foten efter en vårdslös tackling i en internmatch på träning. Fredrik var precis tillbaka som startspelare men åker på en armbåge i bröstkorgen som förmodligen skadar ett revben. StCyr skadar ledbandet efter en sinnesrubbad tackling mot Dalkurd.

Erik Z vågar jag inte ens tänka på. "Tryck över bröstkorgen" ger associationer till hemskheter som körtelfeber och hjärtmuskelinflamation och sådana där marathonlånga grejor.

Jag antar att besked kommer om Eriks och Fredriks läge i veckan och det kan väl mycket väl visa sig att jag nojar i onödan. Men faktum kvarstår. just när vi var någon vecka ifrån en i det närmaste helt skadefri trupp kan vi hamna i ett läge där i stort sett hela mittfältet är utslaget. Igen. Tungt är bara förnamnet. Och i så fall kommer vi verkligen att behöva dra på den cyniska växeln i fler matcher fram över. Därför är det extra glädjande att just ha sett en match där säkerheten bakåt var det som grundlade segern.

Studans spelaromdömen:

Bylle
Behövde inte göra en enda kvalificerad räddning under hela matchen. Däremot dominerade han sitt luftrum helt och hållet och utstrålar säkerhet i allt han gör. Höll en stensäker nolla. Mer än så behöver man väl inte säga.

Philip Berglund
Gedigen debut. Håller sig till det han kan och visade inga som helst tecken på nervositet eller osäkerhet. Hamnade fel vid några tillfällen där det gick för snabbt och kunde kanske legat lite närmare Elias Storm för att hålla ihop backlinjen centralt. Men det är petitesser. Följer med framåt och spelar ett riktigt bra ytterbacksspel. Ska bli spännande att följa framöver.

Elias Storm
Blir bättre och bättre för varje match och har växt ut till den trygga klippa man hoppades på inför säsongen. Tar bort allt i eget luftrum men är också säker med fötterna. en oerhört viktig kugge i dagens Sirius.

Oscar Z
Gör sin andra raka gedigna insats på hemmaplan. Höll huvudet betydligt mer kallt igår än senast i Botkyrka. Borde gjort ett framåt på kanonläget efter frispark i första. Och kunde nästan ha gjort en i egen kasse när han rensade en boll metern över egen ribba. Men som helhet klart godkänd och bidragande faktor bakom nollan.

Haisem
Man kan se att han i princip missat hela försäsongen och att han har en bit kvar upp i full form. Är oerhört viktig med sin vänsterfot och höll sig bra i position mest hela matchen. Har fått order att fokusera på defensiven vad det verkar och kommer inte alls med offensivt lika mycket som i fjol. Gjuten i startelvan.

Erik Z
Var inte riktigt sig själv, vilket uppenbarligen hade sin förklaring. Slog bort ganska mycket boll och hade svårt att hitta ett bra samspel med Fredrik och en bra balans i sin defensiva roll. Visade ändå att han är en av lagets klokaste spelare, och det är bara att hoppas att det inte är något allvarligt med honom. För han behövs verkligen på plan.

Fredrik Olsson
Heroiskt eller idiotiskt att spela en halv halvlek med revbensskada? Både och förmodligen, men vilken sanslös kämpainsats han gör som ändå genomför hela matchen. Stort! Annars var det den gamla vanliga Fredrik. Vinner mycket boll, men slår också bort mycket boll. Har också en matchovana att jobba bort.

Johan Pettersson
En P före målet, en helt annan efter målet. Gör man det matchvinnande målet är det klart att man förtjänar plusbetyg. Hade ingen lyckad första halvlek, men är en av de i laget som sliter mest i det tysta. Byter position utan knussel och levereade fint understöd till Philip. Efter målet glimtade dessutom den gamla P fram igen. Utmanade, vann bollar och agerade som en kapten. Viktigt om han kan fortsätta på den vägen. Sjukt viktigt.

Petter
Får en hemskt otacksam roll när han tvingas spela centralt. Men är också en fruktansvärt lojal och viktig spelare som gör det jobbet utan knot. Stressar fram bollen till segermålet och tömmer sig totalt i sin insats.

Moses
Ja vad fan ska man säga om den karln? Umsom fintar han runt med sina motspelare som om de var P10:or. Ömsom slår han värdelösa passar rätt in i plan till motståndare. Men han är den spelare i Sirius som kan göra det oväntade och därmed den som bryter mönster. Kan bli riktigt kul att följa framöver.

Sunday
Vilken targetspelare! Han sög ner i stort sett varenda boll som slängdes upp mot honom och höll undan sin back. Vann också väldigt många offensiva frisparkar. Det enda som saknas från hans sida är bättre värdering av situationerna. Det går ofta lite väl långsamt för honom innan han bestämmer sig för vad han ska göra. Och så målen förstås. Är man anfallare måste man struta. Så är det bara. Men i mitt tycke var han ändå bäst på plan igår.

Pierre Gallo
Såg ut som en kalv på grönbete när han kom in. Gjorde allt rätt i 20 minuter innan han tröttnade, men han ändå med att sprida ett enda stort lugn i hela laget. Det han är bra på är han förmodligen bäst i hela serien på. En Gallo i matchtempo kan vara skillnaden mellan avancemang och miss.

Fredrik Söderbring
Gav backspelet en ny dimension med sina löpningar och med sina crossbollar. Missade samtidigt bakåt ett par gånger. Men det var en comeback som lovade mer, helt klart.

Emir
Hade väl ingen riktigt bra dag. Kom lite fel i sin position och lyckades inte utnyttja sin snabbhet för att skapa kontringslägen som senast.

Coachningen
Man kan självfallet ifrågasätta det kloka i att göra tre så tidiga byten när man vet att många på planen är precis tillbaka från skadeperioder och därmed oklart hur länge de ska hålla. Samtidigt var det naturligtvis rätt att plocka av Erik. Moses och Philip blev också trötta, så det hade väl förmodligen blivit problem om någon av dem hade tvingats spela 90 också. Annars är tydligt att laget tagit viktiga steg även den här veckan. Ett lag som är i utveckling framåt är i sig ett bra coachbetyg.

1 kommentar:

ThomasD sa...

Vårdslösa tacklingar i internmatcher kanske inte kan lastas på oturskontot trots allt...?