26 maj 2010

Första hemmaförlusten

Er måndagsmorgonquarterback är tillbaka. Sirius förlorade i måndags mot Hammarbykidsen på hemmaplan, och nåt måste man ju säga om det trots att det på grund av den så kallade verkligheten tog lite tid för mig att komma till tangentbordet.

Och det är just i egenskap av monday morning quarterback som man som bäst kan vältra sig i en förlust. Vad skulle vi ha gjort annorlunda? Typ allt som jag förslog innan matchen kanske? Och allt jag skrek under matchen också? Skita i det centrala mittfältet och bonkespela på två anfallare,med tanke på vilka spelare som finns tillgängliga? Byta ut Philip Berglund redan i paus? Spela Moses i stället för Mani?

Det är lätt att säga att allt hade blivit bättre på mitt sätt, men då glömmer man också att det här var en match i vilken Sirius skapade de flesta och de bästa chanserna. En match där en tveksamt dömd straff och ett exceptionellt drömmål vände det som såg ut som en säker seger i halvtid. En match som nog Sirius borde ha vunnit helt enkelt.

Ta bara Elias Storm som missar helt öppet mål från en och en halv meter redan efter några minuter. Eller Haisems hörna i stolpen. Eller Petters och Emirs löjliga trippelchans i slutet: Kvarnefälts monsterräddning via ribban (?) på vem-det-nu-vars avslut i andra. Sirius skapade som vanligt ett antal riktigt, riktigt kvalificerade chanser som man inte gjorde mål på. Eller som en av mina vänner på Fejan (men sypatier för ett grön-vitt lag från Stockholm) skrev i sin statusuppdatering just efter matchen "vi tackar motståndarnas anfallsineffektivitet och domaren för matchen".

Domaren vete fan. Han var väl okej med ettanmått mätt. Han missade en solklar stralle för Bajen i första, och blåste en felaktig i andra. Sunday borde nog dock ha haft straff i en av sina två situationer, men fick som vanligt en varning för filmning en av gångerna och är avstängd nästa match. Det är antingen riktigt klantigt, eller ett rätt allvarligt domarmisstag. Repriserna som väl kommer så småningom får avgöra.

Men att det var våra anfallares ineffektivitet som kostade poäng i måndags känns som en rättvis bild efter en match som förvisso var i stort sett helt jämn, med en halvlek var till vardera laget. Det och att vi har fyra centrala mittfältare borta. Ian, Patrik och Petter gör vad de kan, men endast Patrik spelar på en för honom naturlig position, och han är långt ifrån etta på den positionen. I en match där innermittfältet - Bajens svagaste lagdel - borde varit vår edge, blev det mest ett tomt hål.

Inför matchen mot Carlstad ryktas det att Gallo kommer att vara tillbaka i väntan på disciplinnämndens beslut om eventuell extra avstängning efter utvisningen mot Valsta. Vi får väl se, men det vore förstås en avgörande faktor om han kan spela. Annars är jag inne på samma sak som inför denna matchen; med nuvarande trupp är det kanske bäst att lämna femmannamittfältet för ett spel med två anfallare och mindre bollspel över mitten. För nu måste både cynismen och poängen fram. Jag är nämligen lite inne på att de går hand i hand i den här serien.

Till sist. Jag väljer att inte dra alltför stora växlar på den här förlusten. Jag känner inte heller att det är dags för paralleller till förra säsongen. Poängmässigt är det långt ifrån katastrof ännu. Bara sex matcher är spelade, och vi har två förluster. Spelmässigt är det inte heller nattsvart. Sirius har gjort en hel del saker som inte var ens nära i fjol. Vi har vänt underläge på bortaplan efter utspelning i en halvlek till seger. Vi har vunnit borta. Vi har hållit nollan i hälften av matcherna och vi har visat jävlar anamma och starkt psyke när vi med en man mindre dominerar andra halvlek mot Valsta. Och framför allt, vi har spelat rätt okej och även om vi tappat poäng så har vi skapat riktigt vassa chanser.

Och det är faktiskt många resor bättre att bränna bra lägen än att inte skapa dem alls.


Spelaromdömen:

Bylle
Kan inte lastas för något av målen. I övrigt en helt klart gedigen och säker insats där han plockade ner allt som regnade in i straffområdet samt gjorde en riktigt vass frilägesräddning. Enda smolket är osäkerheten med fötterna och de tama utsparkarna. När det jagades kvittering i slutet kunde han inte tjonga upp den själv, utan tvingades vända genom ytterback. Det spelet måste förbättras, men i övrigt kan man bara konstatera att han är ohotad etta just nu.

Philip Berglund
Landslagsreaktion? Kanske. Men ännu troligare var det endast en högst naturlig dipp efter två riktigt bra startmatcher och mycket positiv kritik. Philip har rätt att vara ojämn. Han är junior och var inte ens påtänkt som startspelare när säsongen började. Mot TFF kom han dock helt fel redan från början. Framför allt i positionsspelet. Det hann resultera i en hel del problem samt en orsakad straff innan han blev utbytt.

Elias Storm
Stor och säker i luften som vanligt. Borde låta Haisem sköta uppspelen snarare än att tjonga bort dem själv dock. Och borde förstås ha gjort mål på sitt jätteläge. Men han är just nu vår viktigaste försvarskugge och den som håller ihop de bakre regionerna. Det är bara att hålla tummarna för att han kommer att vara med oss även efter sommarsillyn.

Fernberg
Gör en godkänd comeback. Hamnar lite fel vid några tillfällen, men spelade resolut och jag undrar om det inte var han som hade nicken som kunde blivit kvitteringsbollen med en sämre målis. Dessutom har han avsevärt förbättrat sitt passningsspel sedan i fjol, och det var en insats som ändå lovade gott inför resten av säsongen.

Haisem
Gjorde enda målet, hade en i stolpen och var även i övrigt en av lagets bästa. Jämfört med tidigare matcher kom han fram betydligt mer i banan och visade fina offensiva kvalitéer utan att göra alltför mycket riskfyllda manövrar bakåt. Ett embryo till riktigt stort ytterbacksspel finns verkligen där.

St Cyr
Gjorde sitt bästa. Härjar på och gör livet surt för många motståndare centralt. Är dock inte den som kan titta upp och styra matchtempo. Inte bollar heller riktigt. Behöver en playmaker bredvid sig för att funka i den här rollen. Springer kanske mest av alla och visar med det bra inställning. fler av dessa meter måste dock bli riktigt meter.

Ian
Kom tyvärr aldrig riktigt in i matchen. En central defensiv position är inte riktigt hans grej, särskilt inte när det inte finns någon riktig styrning runt omkring. Hamnade därför i någon sorts ingenmansland med för lite boll och för lite uträttat.

P
Anonym i måndags. Framför allt är det kaptenens roll att ta tag i en skuta som är på väg att kantra, vilket hände i andra halvlek. Någon måste visa ledarskap och samla ihop laget till en korrekt insats. Det ska vara P som gör det. Det lyckades han inte med. Däremot hade han en bra första halvlek med bra kantspel och bra löpningar. Osynlig i andra dock som sagt.

Petter
Försvann även han ur matchbilden alltför ofta. Det är inte hans position, och det är alltid trevligt med en spelare som lojalt tar jobbet han blir satt att göra. Men från sin centrala mittfältsposition måste Petter fördela boll betydligt bättre och snabbare. Fick också ett par bra chanser som borde resulterat i ett mål.

Mani
Visade prov på riktigt bra inställning och stundom spännande offensivt spel. Tappade dock sin kant helt och hållet på helt oförklarliga turer in i mitten. Och visst, kanske borde Mani ha spelat centralt och Petter på en kant, men det ursäktar ändå inte att man inte följer sin tilldelade roll. Frågan är vad nettoutfallet för laget blir när man visar prov på inställning och engagemang å ena sidan, men sätter sina lagkamrater på pottan med bolltapp och skit i instrux å andra sidan? Tvingades utgå efter skada i andra, som dock var av det lindrigare slaget. Skönt! En Mani i form behövs, men det är en bit kvar dit.

Sunday
Noll mål på sex matcher nu. Pust. Det duger ju inte för en toppforward. Ändå är det Sunday bakom nästan allt som Sirius skapar i anfallsväg. Han är en helt fantastisk targetspelare och en spelare som ensam sysselsätter en hel backlinje. I mitt tycke lagets bäste spelare i måndags. Men en anfallare ska ju göra mål också. Det lär ju inte ske mot CU i nästa match dock eftersom han är avstängd med tre varningar då.

Söderbring
Kom in i stället för Philip i andra. Och visst blev det mer stabilt, men då ska man också komma ihåg vad man jämför med. Stod för en del knasiga beslut och hemska bolltapp i andra och det märks att han har en matchform att leta efter. Det syns dock att potentialen finns där.

Jernberg
Nä. Man måste prestera när man är på plan. Efter att ha sett honom i cupen mot Giffarna längatde jag verkligen efter det här inhoppet. Men i ett läge där han kan få komma in och spela en avgörande roll vek han ner sig med alla andra och tillbringade sin tid i matchen under största möjliga tystnad. Andra bullar i Karlstad på lördag?

Emir
Hade ett par vassa nicklägen och ett jätteläge att kvittera under sitt inhopp. I spelet blir han dock alltför osynlig ofta. Kämpar med att hitta en vettig roll.

Coachningen
Visst, jag hade föredragit 4-4-2 och skit i centralmitten i en sådan här match på en sådan här plan med given trupp. Det finns ju förstås dock ingenting som säger att det hade varit bättre. Däremot tycker jag att Philip kunde fått stanna inomhus redan efter pausen. En junis som kommit så fel i en halvlek bör få vänta till nästa match för att reparera det. Bytena var annars logiska och det är knappast coachernas fel att laget inte förmår höja sig på slutet oavsett hur mycket det ryas på kanten. Sedan tycker jag att domargnäll hör hemma på andra ställen än i en pressintervju. Och ska man gnälla på domaren får man fan gå ut hårt och sabla rejält så att det kan fungera som skydd för spelarna i ett utsatt läge, inte med en massa "å andra sidan".

Nåväl. Tills nästa match är Oscar och Gallo tillbaka i truppen medan Sunday är avstängd. Jag tror tyvärr inte att varken Blomman eller Fredrik är tillbaka tills dess, men bara det att Gallo är med ger hopp. Vi får väl se omdet är befogat hopp eller inte på lördag.

Inga kommentarer: