10 maj 2010

En seger är ingenting, två matcher i rad är en trend

Det är måndag morgon, och mitt huvud är så tungt - av spekulationer inför hemmamatchen mot Vasalund i morgon. Det är en viktig match. Alla matcher i en serie är ju förstås viktiga, i synnerhet när det gäller en serie där man har tänkt sig att vinna runt 20 matcher. Men just därför känns hemmamatchen mot Vasalund lite extra viktig. Dels därför att det är bra om Vasas junisar fortsätter att känna att de fan inte kan vinna på bortaplan. (Vasa är sämre än Sirius. Det är ett år sedan de vann borta.) Men framför allt för att Sirius ska känna sig som ett vinnande lag.

En förlust på fyra matcher är inget att tjafsa om. Bara en seger på fyra matcher växer lätt till ett gigantiskt problem. Och efter Houdinisegern i Hallunda förra helgen är det viktigt att Siriusspelarna kan visa för både sig själva och omgivningen att de kan vinna matcher för egen maskin. Det är ett mentalt spel, det där med fotboll. Vinner vi i morgon kan man prata om matchen mot Arameiska som vändningen. Då vi började vinna på bortaplan. Då vi äntligen hade flyt. Då vi påbörjade segertrenden.

Förlorar vi däremot är vi fortfarande en stor flopp vars enda seger kommit efter den mest legendariska flytsegern i klubbens historia.

Viktigt alltså.

Jag pratade med Vasas tränare i morse för att stilla ångesten. Jag ville höra hur svårt det är att bygga ett nytt lag när hela 19 spelare lämnat under sillyn. Det fick jag inte. Jag fick bara höra allmänna drygerier om att Vasa är seriens bästa lag, att flera av deras spelare kommer spela i Bundesliga (av alla serier) inom två år, att Sirius är rätt kassa och att Vasa kommer vinna ganska enkelt i morgon. Om det inte blir regn förstås. För hans killar har typ aldrig sett en skruvdobb.

Jag försökte antyda att Vasa är kassa på bortaplan i allmänhet och på naturgräs i synnerhet. De har gjort fem mål på naturgräs senaste året. Deras vanligaste resultat sett till de senaste två säsongerna på naturgräs är 0-5. På sant. Och han var tydligt störd över just den lilla detaljen. Och var som sagt rädd för regn.

Men det är inte Vasa vi ska fokusera på först och främst. Ska man vinna matcher måste man generellt sett göra jobbet själv. Och då är det inte utan viss glädje Studan noterar att Sirius för första gången sedan inkvisitionen lyckades spela en internmatch 11 mot 11 på en träning i torsdags. Visst, man behövde låna in ett par spelare från U19. Men ändå!

Blomman körde för fullt. Gallo också. Och Jernberg, Moses, Fredrik, Söderbring, Emir. Bara Fernberg och StCyr tvingades avstå på grund av sina skador. Min gissning är att Blomman, Emir och Fredrik med all säkerhet ingår i truppen i morgon. Den enda av dem som jag skulle gissa är aktuell för startelvan - om han ger klartecken för orken - är Blomman. Dessutom är jag övertygad om att Gallo kommer att finnas med i truppen. Och jag vet inte om det är ungdomligt rus som har gripit mig, men jag lutar nästan åt att han kommer att starta.

Det innebär i så fall att en spelare måste lämna truppen. Och jag sätter en guldpeng på att det är Mani i så fall. Det var verkligen inte många som var bra senast, men få var så bortkomna som Mani. Frågan är om inte han borde matchas fram i U21 i lugn och ro ett tag innan det är dags för Norrettan igen för honom. Det är inte bara en fråga om fysik att komma tillbaka från ett skadefyllt år.

Den stora frågan inför matchen i morgon tycker jag ändå är frågan om hur spelarna har hanterat förra veckans match. Första halvlek var förmodligen det sämsta laget har presterat så länge jag har följt dem. Och som Bylle beskrev det oroar det: "Jag vet inte vad som händer. Vi tränar bra, stämningen är bra, det känns bra när vi går ut till match. Sedan bara rasar vi ihop direkt." Segern i sig är knappast en lösning på det problemet. Ingen får gå omkring och tro att vi var bra. Veckan måste ha spenderats med att analysera vad som gick fel och vad man kan göra åt det.

Så därför är matchen i morgon en nyckelmatch i förvandlingen av Sirius. Ska vi vara ett förlorarlag, eller att lag som en gång var ett förlorarlag, men som har vänt på steken? I morgon kväll har vi ytterligare en viktig pusselbit på plats. Och snart kommer man att kunna se tydligt vad motivet på pusslet föreställer. Är det en fågel eller en fisk?

Studans tre nycklar för seger:

1. Ända tills matchbilden har satt sig kommer det att vara en match mellan ett lag som i princip aldrig vinner borta och som är kraftusla på naturgräs, och ett lag som faktiskt är rätt starka hemma. Det måste Sirius utnyttja genom att vara lite smartare och lite elakare redan från start. Trashtalk, smartness i snack med domaren, bestämma tempot i fasta situationer och med all önskvärd tydlighet visa att på Studenternas är det Sirius som är hemmalag och det är vi som bestämmer.

2. Försvarsspelet var bra mot Dalkurd och under all kritik mot Arameiska. Så är Sirius försvarsstarkt eller kissekass bakåt? Ett tungt ansvar vilar på Elias Storm och på EZ. Det är de två som har huvudansvaret för att lappa ihop bitarna och se till att helheten fungerar. I första halvlek senast fungerade inte det samspelet alls, för att sedan bli bättre efter paus. Om Blomman dessutom kan spela från start har vi redan svaret på halva problemet. Vasa kommer spela mycket på omställningar, och de är bra på det. Därför blir ett fungerande samspel mellan EZ och ES avgörande för att försvaret ska funka.

3. Anfallsspelet måste börja fungera. Senast kom Emir Smajic in och visade hur man gör. Inget trams, rätt på mål och snabba avslut. Frågor på det? Det är väl tveksamt om Emir kommer kunna vara klar för start och 90 minuter. Om inte har fortfarande P och Sunday mycket kvar att bevisa framåt. Att få igång våra anfallare är nästan prio ett. Ska laget hålla serien ut måste flera anfallare komma upp mot tvåsiffrigt i målproduktionen.

Sammanfattningsvis tror jag på en rätt svårspelad plan efter regn och relativ kyla och därmed ett ganska märkligt spel. Sirius hanterade det bra mot Dalkurd och är säkerligen vassare än Vasa på det. Jag lutar åt att Sirius har hanterat förra veckans upplevelse på ett bra sätt och att den ökade konkurrensen i truppen är en viktig detalj i kampen om trean. Sirius är relativt trygga hemma och är rättmätiga favoriter hos oddsättarna i en ganska oviss match.

Gissestartelva (men jag har verkligen ingen aning den här gången):

Bylle
Ian - Elias - Oscar - Haisem
Erik Z - Gallo
Petter - Fredrik -P
Sunday

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tipset med Carlstad United som jumbo och Hammarby TFF däran, skäms du inte?

Panikbyrån sa...

Skäms? Nä. Men om jag hade tippat CU och HTFF som jumbosar efter fyra omgångar hade det varit riktigt illa tippat.

Fast jag gjorde ju inte det. Jag tippade dem i botten efter 26 omgångar.

Panikbyrån sa...

Verkar för övrigt som om Ian är sjuk. Då undrar jag om vi inte får se Blomman från start. Det vore inte så dumt! För övrigt är Söderbring med i truppen också förutom de jag nämnde tidigare. Det ljusnar!