02 maj 2010

Första segern - med spelaromdömen

"Vad kan jag säga? Det här är fotboll, och då måste man bidra. Och idag tycker jag att gjorde det."

Jonas Bylund var strålande glad efter slutsignalen på Brunna IP. Tror jag det. Han hade just gjort 90+ riktigt viktiga minuter. En bisarr reflexräddning på linjen efter en nick i öppet läge. Sett en boll gå i ribban och studsa misstänkt långt inne i målet och ut igen. Avstyrt ett antal frilägen. Bylle hade en hel del att göra och han gjorde det mesta alldeles utmärkt.

För bakom 2-1-segern mot Arameiska Syrianska Botkyrka KIF ligger en tämligen mörk sanning. Den att Sirius blev grundligen utspelade i stora delar av matchen. Inte för att ASBKIF var fantastiska eller så. Utanför att Sirius tänkte St Erikscupen i stället för Norrettan. Eller vad det nu var.

Efter 20 sekunder fick hemmalaget sin första gyllene målchans efter en dundertabbe i mittförsvaret. Tre minuter senare var det dags igen med nytt friläge. Från fyra meter. Och så igen. Och igen. Jag räknade till fyra 100-procentiga målchanser (sådana där "min blinda farmors marsvin hade fisit in den bollen"-chanser) under de första elva minuterna. Sirius hade nada.

Som jag gissade här tidigare så ställde Sirius den egentligen enda tänkbara elvan från start. En 4-4-2 med Ian som högerback och Mani och Kango på varsin kant. Och svagheterna var också de väntade. Mani och Kango såg ut som om de aldrig spelat 11-manna förut och satte Ian och Haisem i gigantiska positionssvårigheter gång på gång. Kanterna var vidöppna och i mittförsvaret hade framför allt Oscar det kriminellt svårt med bollen. Och när Sunday och P på topp inte heller förmådde låsa fast några bollar i anfallsposition blev det som det blev i första halvlek. En total kölhalning.

1-0 kommer mycket rättvist efter frygt halva halvleken i kalabaliken efter en hörna där Sirius trots multipla chanser inte lyckas rensa. Precis dessförinnan hade Johan P en av få riktigt vassa chanser, men han petade halvfriläget strax utanför. Kvitteringen kom senare på en frispark från Haisem som ASBKIF-försvaret aldrig lyckades rensa. Erik Z fick läget och drog till på halvvolley otagbart i bortre hörnet. Vild av glädje sprang han över hela planen för att fira årets första Siriusmål. Med vissa bekymmer kunde sedan 1-1 hållas halvleken ut.

Känslan var ändå smått overklig. Vad var det som hände egentligen? Vad var det vi såg? Sällan har man önskat så mycket att man hade time out inom fotbollen. Sällan har man önskat ett trippelbyte redan efter 20 minuter (Mani, Kango och Oscar kändes livrädda och livsfarliga). Sällan har ens förhoppningar om en vändningen av spelet i andra halvlek kännts så hopplösa.

Och trots att hemmalaget inledde andra ungefär som de avslutade första dröjde det bara tio minuter innan inhoppade Emir Smajic (Kango gick ut i 36e) faktiskt gav det där hoppet. En djupledsboll når Sunday som efter hopslag med sin mittback kan få bollen vidare till en helt sopren Emir. Som gör det så kallt och snyggt när han enkelt rullar in segermålet. Och en forward som direkt visar målsinne och som direkt levererar har presenterat sig. Välkommen in i Sirius, Emir!

Strax därefter hade han också ett ribbskott där det kunde blivit 3-1 till Sirius med lite tur. Matchbilden såg också betydligt bättre ut i andra halvlek. Även om vi ska komma ihåg vilken misär vi jämför med. Framför allt efter att Fredrik Olsson ersatt Mani och Blomman kommit in i stället för Ian kunde Sirius lugna ner saker och ting och dessutom etablera lite eget spel.

Hemmalaget var dock fortfarande det spelaförande och det chansskapande laget. Riktigt riktigt nära var det när Adreas Varnava prickade ribban och ner på mållinjen efter en nick från nära håll. En inte alltför välplacerad linjeman vinkade dock trots protester bort vad som mycket väl kan ha varit ett regelrätt mål. Och strax därefter står som sagt Bylle för matchens prestation då han räddar kvitteringsbollen på ett mirakulöst sätt.

Efter ett ordentligt råkurr vilket resulterade i fyra varningar på övertid blåste så domaren av och Sirius fick återvända hem med alla tre poängen.

"Förhoppningsvis kan det här vara precis vad vi behövde", sa Bylle direkt efter matchen.

"För jag vet ärligt talat inte vad vi håller på med idag. Det känns bra på träning, det känns bra inför, men när matchen börjar är det som om alla blir nervösa och ingen vet vad de ska göra."

Mm, förhoppningsvis är det så. Och förhoppningsvis har nu återtåget av skadade spelare börjat på allvar. Emir, Fredrik och Blomman kommer alla in från bänken och lyfter laget. Och fler av de skadade är på väg in igen. Nästa tisdag mot Vasa kan kanske även Gallo och Söderbring vara aktuella för inhopp. Det vore onekligen skönt, för den bredden - och spetsen - på truppen kommer att behövas. Det om något illustrerades i dagens första halvlek.

Studans spelaromdömen:

Jonas Bylund
Står för en handfull avgörande räddningar. Borde kanske kommit ut bättre på målet och släppte en och annan onödig retur. Men det är petitesser i jämförelse med vissa av de räddningar han gör. En av lagets viktigaste spelare idag.

Ian Ekstrand
Näru Ian. Det här gick inte alls. Samspelet med Kango var katatstrofalt och även om det nästan såg ännu värre ut på andra kanten stundtals så var det ingen vidare insats av Ian, som man dock ska komma ihåg inte alls är högerback egentligen.

Elias Storm
Minst svajig i en fruktansvärt rank backlinje. Vann mycket på huvudet, men blev flera gånger överspelad. Lyfte sig precis som laget i andra halvlek. Har också vett att göra det han kan och inte så mycket mer. Känslan är också att han växer in mer och mer i sin nya omgivning. Given i startelvan. Med rätta.

Oscar Zettergren
Borde vinna det mesta i luften med tanke på sin längd. Vann ändå i princip ingenting i första. Står för några av de grova missar som leder till extremfarliga målchanser för hemmalaget. Spelade också upp sig i andra, men känns i dagsläget som en säkerhetsrisk. Syrianska förstod det ganska snabbt och dubblade på honom, vilket mycket väl kunnat bli en vinnande gameplan.

Haisem Ismail
Ligger bakom frisparken som leder till kvitteringen, men har annars en jobbig match. Helt överlämnad på sin kant av Mani hamnade han ofta fel i positionerna och fick vid flera tillfällen åka rejält där. Blir klart bättre i andra när han får Johan P framför sig.

Daniel Blomgren
En välkommen comeback. Kom in i stället för Ian och spred omedelbart ett stort lugn omkring sig på sin kant. Gör det enkla enkelt och hade dessutom ett par fantastiska djupledspass. Den dagen Blomgren kan spela från start ser livet mycket ljusare ut för Sirius.

Ahmed Kango
Gick ut efter 36 med skadekänningar. Kanske borde bytts ut betydligt tidigare än så. Hängde inte alls med i defensiven och kom dessutom på mellis när Sirius väl hade bollen. Bör få återgå till att vara supersub och komma in med en tydlig roll mot ett tröttkört motstånd.

Erik Zettergren
Hade svårt i första halvlek som alla andra. Särskilt med att hitta rätt psoition i ett rämnande mittfält. Står dock för den livsviktiga kvitteringen. I andra halvlek är han bäst på plan. Styr och domderar och är också den som tar snacket och som är smart nog att använda olika knep till lagets fördel. Oerhört viktig i laget.

Petter Österberg
Jobbade och slet i sin centrala roll i första halvlek, men utan vidare resultat. Misslyckades med att vara länken mellan försvar och anfall. Klart bättre när han kom ut på kanten i andra.

Mani Tourang
Borde ha skonats och bytts ut tidigare. Lämnade hysteriska luckor runt sig och tappade mycket boll. Ville vara överallt men var ingenstans. Nä, det är bara att glömma den där insatsen och köra vidare.

Fredrik Olsson
Vet vad han kan och gör det. Det märktes att han var ringrostig och han missade en del i både passningar och tacklingar, men bidrog trots det till nödvändig stadga i laget genom att spela enkelt och vägvinnande.

Sunday Bale
Sirius enda targetspelare och därmed livsviktig. Drog på sig en onödig varning redan efter knappa kvarten och var vid flera tillfällen nära att dra ytterligare kort. Måste lära sig värdera lägen bättre, men är ändå ett ständigt hot framåt och var dessutom den som jobbade fram bollen till Emir Smajic för det avgörande målet.

Johan Pettersson
Trivdes inte alls i dag. Hade Sirius bästa chans i första innan målet, och kom till ett bra avslut. men ett avslut är inte tillräckligt för an anfallare. Bättre i andra när han flyttade ner på mitten - i alla fall defensivt. Offensivt måste man dock ha rätt att förvänta sig mycket, mycket mer.

Emir Smajic
Såg helt bortkommen ut fram till målet. Efter det var han riktigt bra. Löper farligt i djupled och skapar också ytor för sina medspelare. Gör man det avgörande målet dessutom är det klart att man står för en godkänd match. Endebut med mersmak!

Tränarna
Startelvan visade sig bli en redig kalkon. Samtidigt är det svårt att se vad de skulle gjort annorlunda givet de tillgängliga spelarna. Kunde bytt både Mani och Kango tidigare, men antagligen var inte de tänkta inhopparna redo för så länge. Ett högt betyg dock för det faktum att man lyckats skapa en så bra stämning i laget att alla i truppen - även de som är skadade - följer med på en bortamatch trots att de inte behöver. Så var det länge sedan det var.

Sammanfattningsvis får man säga att Sirius fick med sig tre poäng på nåder idag. Det var en riktigt jobbig match att se och en match där framför allt första halvlek är bland det värsta jag sett. Och jag har sett mycket jävla skit med blå-svarta tröjor. Förhoppningsvis kan den här segern ge nödvändigt självförtroende. Samtidigt var det en viktig illustration att se de tidigare skadade spelarna komma in och lyfta laget så markant. Det ger hopp för framtiden!

5 kommentarer:

Kritan sa...

Tack. Formuleringen om farmors marsvin höglästes och ledde till skrattsalvor som hördes till främre Asien.

Nu djävlar sparkar blåsvart igång, hoppas vi!

Tommy sa...

Fantastiskt skönt att läsa att de skadade är på väg tillbaka och att de ser heta ut!
Hoppas på inhopp från Gallo i nästa kamp.

Anonym sa...

Bra läsning...

...men jag förstår inte riktigt vitsen med att hänga/hänga ut några spelare så negativt som du gör. den här gången Ian och Oscar. visst kan/ska man va kritisk men att såga verbalt kan väl knappast gagna laget och är väl inget större bevis på support. man kan få för sig att du inte gillar vissa spelare.

men som sagt bra läsning och kul med lite hobbyanalyser, för det är väl vad det är.

seger vid dåligt spel är stort men seger med bra fotboll är större.

Anonym sa...

Håller med om det sista. Att däremot vara positiv när spelare presterar dåligt blir väl ingen klokare av? Vissa spelare presterade riktigt dåligt och det höll på att sänka laget. Precis som de får beröm när de är bra blir det väl naturligt att ge kritik när de är dåliga?

Panikbyrån sa...

Kul att kunna glädja den främre Orienten...

Vad gäller det där med spelarbetyg och kritik så är det klart att det är en relevant fråga att lyfta. Men extern kritik är en del av elitfotbollsspelares vardag. De som spelar i Sirius idag ska kunna hantera både vad enstaka pajasar skriver i sina bloggar och vad UNT skriver till folks morgonkaffe.

Jag försöker alltid ge den bild jag har av vad som skett på ett hyfsat sakligt sätt. Men det är klart att det inte alltid lyckas. Samtidigt måste jag säga att jag är helt ointresserad av att försköna en icke-godkänd insats. Däremot gärna förklara - om jag kan. (Som till exempel Ians insats igår. Han blir helt utelämnad på sin kant - på en position som han inte är van vid.)

Vad som dock inte kommer att gå att hitta på just den här bloggen är information som jag tror är direkt skadlig för klubben eller laget. Men det är en annan sak. Saklig spelarkritik tycker jag tillhör kärnverksamheten för fans.

Och det där med att inte gilla vissa spelare. Till att börja med känner jag ingen av spelarna på ett personligt plan, typ går på samma kalas eller är polare med dem på Fejan eller så. Grundinställningen är att jag gillar alla som spelar i Sirius och som inte är direkt destruktiva för laget.

Och hobbyanalyser är precis vad det är. Varken mer eller mindre. Det finns inget officiellt eller professionellt med den här bloggen. Jag tycker bara det är kul ju mer det pratas och gnatas runt mitt lag.