22 maj 2010

Sex matcher som ska vinnas

Sirius har klarat av den på pappret tuffa inledningen nu med seriefavoriter som Umeå och Valsta borta, och Dalkurd och Vasalund hemma. Av de cirka fyra matcher man har "råd att förlora om man vill vinna serien" som man pratade om inför säsongen har man förlorat en. Mot Umeå borta. Det är helt klart inom det acceptablas ram. Likaså poängskörden, åtta poäng.

Som sagt tidigare är förstås försvarsspelet det stora glädjeämnet. Dalkurd, Vasalund och Valsta - lag som snittar två mål framåt per match när man inte möter Sirius, har hållits mållösa. Sirius håller nollan i mer än varannan match hittills. Det är bland det bästa försvarsspelet man hittar i seriepyramiden just nu. Med tanke på att det är på den planhalvan Sirius har haft störst problem så länge någon kan minnas är det förstås extra anmärkningsvärt.

Problemen hittar vi i stället framåt. Sirius har bara gjort mål i två matcher. Inte ens varannan. Samtidigt är det mer av ett ineffektivitetsproblem än ett spelrelaterat problem, vilket man kan avläsa i chansstatistiken. Sirius skapar normalt med målchanser, inte fantastiskt många, men egentligen tillräckligt många. Det är lättare att jobba med den problematiken än om det handlade om att man var helt clueless om hur man ska skapa chanser i den här serien.

Men om vi nöjer oss med att konstatera att inledningen är okej, och istället blickar framåt så kan man se framför sig inte mindre än sju matcher där Sirius ska vara klara favoriter. I tur och ordning möter man Hammarby TFF (h), Carlstad U (b), Boden (h), Gröndal (b), Forward (h), ÖFK (b) och Kerburan (h). Fem av dem ligger på undre halvan. Fyra av dem har bara vunnit en match hittills. Och tre av dem ligger på de tre nedflyttningsplatserna. Bara två av dessa lag har gått bra i starten. HTFF, med fyra segrar (förlust senast) och Kerburan, med tre segrar. Ettan och tvåan i serien. Dock har Kerburans tre segrar kommit mot tre bottenlag (Arameiska, Carlstad U och ÖFK). HTFF är det lag bland de sju som stått för det klart mest imponerande resultatmässiga utfallet med segrar både mot Dalkurd borta och VSK hemma. Både Kerburan och HTFF har dock Sirius på hemmaplan.

Det här blir sju matcher som utan tvekan ska ge bortåt 18 poäng för att man fortfarande ska kunna säga att man är i fas med det kortsiktiga målet att vinna serien. 18 poäng behövs för att inte vara beroende av andra lags resultat och ändå kunna ligga i absolut serietopp (vilket jag definierar som att ligga inom tre poängs marginal från ledarlaget). Så frågan är om Sirius är redo för dessa matcher mot lag som "bara ska besegras"?

En nyckelfaktor lär vara skadeläget. Som Brännan konstaterade i Radio Uppland i förrgår har Sirius flest skador i serien. Vän av ordning kan dock knappast bemöta sådan info med annat än ett "och?" Tabellen bryr sig inte om skadeläget, så det är bara att lösa problemet. Hittills har det gått över förvänta bra, måste jag säga. Jag trodde man skulle ha större problem i inledningen utan såpass många tongivande spelare. Den stora frågan är dock hur länge truppen orkar tugga på underbemannad.

Till den überviktiga matchen mot serieledande HTFF på måndag är Gallo och Oscar Z dessutom avstängda. Det betyder att det inte direkt är ett överskott på alternativ vare sig på mittfältet eller i backlinjen. Därför är också träningen idag lördag sjukt viktig. Efter idag kommer det förmodligen stå klart vilka spelare som är tillgängliga. Många har varit i aktion i veckan. Jernberg stod igår och drog obekymrat in volleyskott i klykan efter Söderbrings inlägg. Men håller de för match? Kan de spela från start? Hinner Fernberg bli klar? Olssons status? Blommans smärttröskel?

Studan hoppas kunna återkomma i ärendet i morgon. Och om alla håller tummarna riktigt jävla hårt tror jag att i alla fall två av de ovan nämnda kommer att kunna finnas med i truppen.

Inga kommentarer: