28 maj 2010

See you tomorrow, CU

Carlstad United. Med C. Ska det vara nåt?

Grejen är att det är det nog. Carlstad har visserligen knappt torrt bakom öronen ännu efter senaste försöket från kronofogden att dränka klubben. Ändå är man ett stabilt hemmalag med sju poäng på tre matcher bärgade hemma på Tingvalla. Och i fjol tog man i princip samtliga sina poäng hemma. Vann åtta av tretton.

Och nu åker Sirius dit i morgon, och måste i princip vinna. Sirius som så sällan vinner borta.

Stryktipsexperterna tycker det är solklart hur det ska gå enligt samma gamla gedigna inkompetenskriterier som alltid. Det vill säga att ett lag med hemmaraden 2-1-0 möter ett lag med bortaraden 1-1-1. Och lagen har samma poäng, alltså vinner hemmalaget. Färdiganalyserat. Sju av tio tidningar tippar ettan. Många spikar den. (Tipparna är däremot inte lika övertygade. Mindre än hälften av strecken är på hemmaseger, vilket är något mindre än vad som normalt är motiverat med den typen av expertpositionering.)

Petter Österberg fick höra om detta på dagens träning och reagerade som om nån drev med honom. "Carlstad?!?" Det känns faktiskt mest positivt med den typen av reaktion. Sirius åker dit och känner sig som ett lag som är bättre än Carlstad och bara ska vinna. Jag tror inte det är underskattning. Jag tror det är självförtroende, och det är en jäkla skillnad.

En som man kan lita på är peppad till tänderna är Jernberg. Han må ha velat under vintern och längtat hem. Men en sak känner jag mig rätt säker på. "Hovmästarn" är inte killen som åker hem till byn med sitt "nya" lag och förlorar, om man säger så. Jernberg skulle kunna pantsätta hus och hem för att få med sig tre pinnar hem från den matchen. Han är i Sirius nu, har bättre fysiska stats än någonsin i karriären och är en inspirationsspelare. Det kan vara den här matchen han behöver.

Å andra sidan. Jernberg har inte lirat från start hittills. Han gjorde ett genomskinligt inhopp senast. Visst, varje gång han rörde bollen blev det farligt - men det var dessvärre inte så ofta direkt. Jernberg blir Brännans stora huvudvärk inför den här matchen. Spela från start eller bänken. Jag är lite inne på att det vore rätt att ge honom en startplats faktiskt. Dels för att det är dags att flytta ut Petter på kanten och dels för att Gallo finns bakom. Det blir två passningsspelare av hög klass att plocka bort för CU. Och det är en till två fler än vad de flesta andra lagen i serien har.

I övrigt är det kul att notera att Fredrik är tillbaka i truppen. Dock har jag svårt att tro på att han startar. Det skulle innebär StCyr och Gallo bakom Jernberg i en 4-2-3-1. Det är vad jag tror, eftersom Brännan och Antonio verkar vara fast beslutna vid den modellen. I backlinjen gissar jag att Philip B får vila lite på bänken inför landskamperna och att Fernberg tar högerbacken.

Nästa stora fråga är vem som hamnar på topp. Jag tror det bli P. Av den enkla anledningen att han har jämnast nivå. Emir är en chansning, och Brännan kommer ändå behöva chansa med antingen Kango, Ian eller Moses på mittfältet och då eventuellt Jernberg på centrala mitten. Jag tror Emir börjar på bänken och att Petter och (kastar en tärning) Moses startar på vardera kant.

Carlstad då? Jag måste ju direkt erkänna att jag inte har järnkoll. Såg dem ett par gånger i fjol och har sett en del av spelarna i andra sammanhang. Det är för det första ett väldigt ungt lag. Och väldigt lokalt/västsvenskt. De har - i alla fall hittills haft rätt vassa kanter offensivt, men nu saknas deras skyttekung mittfältaren och vänsterbreddaren Adis Maglic på grund av avstängning. Det är ett avbräck. Dessutom saknas också änglarnaskolade högerbacken Patrik Werner av samma skäl. Det är inte heller jättebra för CU, som inte har världens bredaste trupp.

Framför allt känns CU lite veka centralt på mittfältet. I Erik Wennberg har de en talang som väl aldrig verkar ta det där sista steget riktigt. Det sägs att Sirius tittade lite på honom i samma veva som Eric Jernberg kom. Men känslan då som nu var att det var mest Jernberg som satte Wennberg i rullning. Bredvid sig brukar Wennberg ha nyförvärvet från Ölme, Gazmend Bahtiri, som sägs ha gjort en bra och övertygande säsongsinledning. Dock inte störst och starkast i världen.

De två spelarna som Sirius lär kunna få mest jobb med är dels målvakten Deniz Öksuz, som är riktigt vass, och dels blott 18-årige jättetalangen Gzim Istrefi på forwardsplatsen. Mittförsvaret hålls ihop av Jonas Olsson, som uppvaktats en del av Degerfors och lär vara rätt vass - honom har jag dock inte sett in action.

För Sirius del gäller det att hålla koll på Istrefi och Simunovic på topp - dock bara ett mål från duon hittills (å andra sidan, vad har vi att komma med på den fronten?) samt att dominera mittfältet centralt.

Studans tre nycklar blir:

1. Håll koll på Istrefi framför allt
Asså den där killen är riktigt bra när det vill sig. Har dock haft entendens att krångla till saker lite i onödan. Det känns viktigt att Storm berättar tidigt för knatten vem som bestämmer på den delen av planen och att det kan vara okej att tunnla folk på gympalektioner på gymnasiet i Stenungssund, men att det är stopp här.

2. Övertag på fasta situationer
Sirius är längre och större och betydligt mer rutinerat. Det ska synas framför allt på fasta situationer. Det blir därför också viktigt att skapa de lägena och att vårda dem mer än man kanske gjort tidigare. Med Gallo och eventuellt Jernberg på planen har vi ett överflöd av kompetenta vänsterfötter som borde kunna resultera i morgon.

3. Styra tempot
Gallo är tillbaka och därmed finns möjligheten att bestämma hur snabbt den här matchen ska gå. Carlstad är som sagt ett ungt lag och kommer med stor sannolikhet ha problem med att hitta rätt positioner när de får omställningar mot sig. Låt det därför gå undan när det ska gå undan, men sug in framför allt de fasta situationerna och utnyttja sådana lägen för att dominera matchbilden genom just tempot.

Till sist. det där med domartillsättning förbryllar en aning. Senast när vi mötte Bajenkidsen hade vi en domare från söder om Söder - Haninge. Nu när vi åker till Värmland och möter Carlstad U har vi en domare från - tada! - Karlskoga. I Värmland. Hur kommer det sig? Måtte vi inte behöva prata om sådant efter matchen. Det enklaste från förbundet sida hade ju varit att ta en domare från ett annat distrikt, så hade manundvikit en eventuell diskussion om sådant fjanteri.

3 kommentarer:

St. ShitSausage sa...

CU har en längre hemmasvit än tre matcher. Senast de torskade en seriematch hemma var närmare tio månader sen. Förra årets resultat spelar kanske ingen direkt roll men samtidigt gör det självklart att de är trygga och fyllda av självförtroende hemma.

Tommy sa...

Spännande nu asså. Det kändes riktigt tungt efter förra fighten, men efter eX antal timmar framför tabellen så är hoppet tänt och de blå/svarta är uppe på hästen igen. Vinst i kväll och klackarna i taket! Det skulle vara ett riktigt styrkebesked och, tror jag, Sirius STORA vändning! Men CU är som sagt oförtjänt bra på hemmaplan.

St. ShitSausage sa...

I övrigt var det intressant att läsa din scouting av CU. Håller helt med dig om Jernberg. Är han inte taggad idag så lär han aldrig vara det. Idag ska vi gå för vinst. Det är en självklarhet i den här serien, oberoende av vår egen och motståndarnas tabelläge och om vi spelar hemma eller borta. Det blir ingen lätt match idag, tvärtom. Men i division 1 finns inga lag som vi kan ge en rejäl match så länge inställningen är 100% och vi får åtminstone lite marginaler på vår sida.