27 juli 2009

Fyra timmar till match

Bara en långdragen eftermiddag kvar till årets hittills viktigaste avspark. Det är ju en sådan där grymt viktig avspark en gång i veckan nu för tiden. Igår vände dessutom Ljungskile, av allt att dömma ganska rättvist, underläge 0-2 i mitten av andra halvlek till seger med 3-2 efter avgörande mål i slutminuterna. Om det inte vore för att vi möter just detta två-raka-segrar-LSK i nästa match hade jag inte haft något mot det resultatet eftersom ett brandskattat och Stillerlöst Qviding förmodligen är lättare att ha efter sig i tabellen på sikt. Hur som haver innebär det att vi ligger sist igen. Men en seger mot Väsby innebär att vi klättrar fem eller sex placeringar lite beroende på vad IFK Norrköping kan hitta på borta mot Mjällby. Det säger en hel del om hur jämnt det är i tabellen. Och hur viktig kvällens match är.

Någon utäkad motståndarkoll känns onödigt att lägga tid på denna vecka, då det är samma motstådnare som förra veckan. Väsbys till AIK utlånade spelare Daniel Gustavsson och Nicklas Backman spelar förmodligen eftersom övergången inte genomförs förrän på tisdag. Synd. Backman är deras nyckelspelare och den som mer eller mindre ensam håller den defensiva skutan på rätt köl. Visst är exempelvis Christoffer Eriksson en väldigt spännande ytterback, men defensivt är det Backman som är nyckeln. I övrigt skulle jag gissa att Magnus Eriksson spelar från start i stället för Englund (som figurerar i AIK:s trupp mot GAIS i kväll av någon anledning), det vill säga det byte som Väsby gjorde i halvtid sist, och att det är enda förändringen i startelvan. Det verkar som om Admir Catovic är i någon form av onåd med ledningen och bara spelar tio-femton minuter per match, och det är väl tur det. Han skapade ensam mer bekymmer på sina tio minuter senast än resten av laget tillsammans på 90 minuter. Förhoppningsvis slipper vi honom från start.

Annars är nästan det mest intressanta med andra matchen i ett sådant dubbelmöte hur tränarna väljer att lösa det taktiska. Hur man läser varandra och hur man förutspår motståndarnas nästa drag. För Sirius del måste man hitta på ett sätt att skapa större tryck på Väsbys backlinje. Det enklaste sättet är naturligtvis att spela med Sunday redan från start. Det naturliga blir i så fall att antingen spela 4-4-2 med Shpetim på topp, eller flytta ner Shpetim på Manis kant. Eftersom Mani inte är med i truppen så vet ju att den platsen är ledig i alla fall.

Vidare är väl frågan om Makacha ska få nytt förtroende efter den gediget genomusla insatsen i första halvlke senast. Hade jag varit coach hade han fått vänta minst en vecka på en ny chans, om inte annat så av rent pedagogiska skäl. Det rimliga vore att plocka in Jernberg eller Ian på den positionen. Jernberg för att han trots sin patetiska inställning ändå är den som hade Sirius tre vassaste chanser i Väsby. Ian för att satsa eget för framtiden och för att han visar bättre attityd än Jernberg på planen. Jag skulle tippa att det inte finns några andra öppna platser i truppen. Fredrik, som jag önskade all världens väg efter matchen mot Syrianska, gjorde en gedigen insats senast och bör få nytt förtroende att trampa Holster på hälsenorna. Problemet med Fredrik är att han kan göra en match med 10 % i passningsstatistiken, och då blir det problem.

I min drömvärld skulle jag dock vilja pumpa Blomman full med droger och spela Richard, Gurra - Fernberg - Blomman - Haisem. Sedan släppa vänsterkanten helt åt Haisem och låta Gallo bakom Fredrik och Jernberg bilda en mittfältstriangel. Petter på sin kant och Sunday och Shpetim på topp. Men det tror jag knappast blir verklighet. Soffcoachens privilegium är ju att ta ut elvor utan att ha ansvaret för prestationen.

Anyways. Matchens tre nycklar:

1. Vinn sten-sax-påse. I första matchen visade som sagt båda lagen varsin sten med defensivt tänk först och bristande offensiv. Hur har man tolkat den matchen och hur läser man motståndarna inför denna? Kommer Väsby spela med samma ultralåga press som i första, eller den höga pressen de hade i andra? Kommer Sirius att bänka Makacha och satsa på två anfallare? Vilken anfallare startar i Väsby? Etc, etc, etc. Den som läser motståndarna rätt och vinner det taktiska spelet har kommit en bra bit mot seger.

2. Få Väsbys backlinje att behöva fatta tuffare beslut. Väsbys mittbackspar består av en bra och en okej mittback. Sotiris Papagiannopolous behövde aldrig känna sig särskilt stressad förra veckan. Backman tog hand om en ensam Shpetim och gjorde det enkelt för sin kollega. Ändå var det Papagiannopolous som spelade fram Sunday till matchens bästa läge när han för en gångs skull hamnade i en halvknepig situation. Han måste hamna i fler svåra lägen. Samtidigt måste man hitta kantytorna bakom offensive ytterbacken Christoffer Eriksson. Jag tror att det enklaste sättet är att spela med Sunday och Shpetim från start.

3. Få bort Holster och Santana (eller Catovic) från ytan framför våra mittbackar. Våra allmänna balansproblem på mittfältet gör oss sårbara mitt på egen planhalva. Eftersom vi har en evil tendens att tappa boll när laget är på väg framåt är detta ytan att se upp med. Fredrik gjorde ett i det närmaste perfekt jobb på Holster, som var helt osynlig senast. Det måste han göra igen. Santana och/eller Catovic måste också hindras komma rättvända mot vår backlinje. Det kräver bra samspel mellan Fredrik, Gallo och våra mittbackar. Det såg okej ut senast, men när Catovic kom in tappade vi den ytan gång på gång och det blev farligt som fan. När Catovic kommer in ska han ha en ordentlig smäll direkt. Och sedan en till. Det är inte världens starkaste kille mentalt. Det bör man utnyttja.

Så ska det nog gå vägen. Eller? Domare för kvällen är i alla fall Martin Strömbergsson. Han är inte riktigt lika vass som storebror Markus, men på god väg. I alla fall en av seriens bättre domare. Alltid något. Nu är det gott om tid att bryta ihop innan man tar med sig inkallelseorden ner till Studan för veckans ångestsession. Det ska bli kul.

Inga kommentarer: