28 juli 2009

Så kan det gå

Idag kan man läsa att Falu FK:s mittfältare Linus Bolin går till Gefle. Linus Bolin har som mittfältare gjort åtta mål för halvsunkiga FK från sin mittfältsposition och Sirius har förstås gluttat lite extra på honom under våren utan att vara mer konkreta än så. Men just övergångar till Gefle får mig alltid att tänka på the not so glory days of Sirius sportverksamhet. För inte alls särskilt länge sedan satt en kille som heter Amadou Jawo tåget till Uppsala och undrade vem som skulle hämta upp honom på stationen. Ingen visade det sig. "Du kan väl ta bussen. Jag vet inte riktigt vilket nummer. Det ligger borta vid moskén. Fråga chauffören, vetja." Amadou Jawo tog tåget hem igen.

Den historien påminner mig osökt om en annan jag har hört någonstans. Om en spelare som heter Johan Oremo, som vissa hade kontakt med och ville få till Löten på provspel efter att han hade öst in mål i Söderhamn. "Äh, man kan inte bara ta upp spelare från trean sådär. Kolla på Tobbe Lindström. Det funkar inte."

Så kan det gå. Fick Gefle 12 mille för Oremo? Har för mig det. Det ryktas om tvåsiffrigt för Jawo. Undrar hur mycket Linus Bolin kostar om ett och ett halvt år? Så kan det gå.

13 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Man skäms!!!

Lite som när BK skulle värva "Lappen" som 18-åring. BK ville inte gå med på hans anspråkslösa krav: att få tag på en lägenhet

Klubben tyckte att han kunde nöja sig med sängplatsen på logementet på F16

Anonym sa...

Inga roliga saker att höra. Vem var ytterst ansvarig för detta?

Anonym sa...

Är inte så säker på att Mattson och Brännström satsat och låtit Jawo fått spela. Så han hade kanske inte blivit den stjärnan och varit värd så mycket.
Men viss är känns det visset att inte få del av alla penaparna.

Farbror the Guru sa...

Det är så klart omöjligt att veta om Jawo hade blommat på samma sätt i Blåsvart. Jag kan acceptera att man gör felbedömningar. Jag kan inte acceptera att man slarvar med enkla saker som att ta emot de provspelare som kommer. Det är ju otroligt dumsnålt att försöka rädda upp situationen med uppmaningen att leta upp en buss. Att ha investerat 100SEK i en taxiresa skulle nog ha visat sig vara lönsamt

Uv sa...

The not so glory days som nämns inföll före Mattsson & Brännström tog över som tränare.

Anonym sa...

Jo jag vet och jag tycker det är trisst. Men den innan lät ju iaf nya killarna spela.
Det vara bara det jag menade med Mattson och Brännström.

Anonym sa...

Den innan slarvade bort Jawo! Fattar du inte?

Anonym sa...

Men Herregud.
OM Sirius hade gjort sitt jobb och värvat Jawo och sen sparkat Mille vem hade då tränat Jawo? Jag är inte jättesäker på att de två tränarna efter Mille skulle låtit Jawo spelat och bli den superspelare han nu är.
Förstår du vad jag menar?
Jag fårstår vad ni menar och jag håller med er.
Nu ger jag upp det här. Otroligt klantigt av mig att inflika med en annorlunda tanke än dem som skriver här.

Uv sa...

Jag tror nog att alla här accepterar skilda åsikter, det är väl det som är poängen med en diskussion.

Det som jag reagerade på vad gällde kopplingen JM/AB - Jawo var att den var så hypotetisk. Vem vet vad som hade hänt om Jawo faktiskt skrivit på för Sirius. Hade laget gått bättre och (hemska tanke) Mille kanske inte fått kicken?

Nu är ju hypotetiska diskussioner iofs rätt underhållande. :-)

Anonym sa...

Magnus Pehrsson och Brännström var de enda som sett Jawo och alltså de som rekommenderat honom...

Panikbyrån sa...

Vi som skriver här (just nu tre, men blir gärna fler - hör gärna av dig om du är intresserad!) kan jag garantera inte är ute efter att dissa olika uppfattningar. Olika uppfattningar är bra, i synnerhet om man argumenterar väl för dem. då blir det intressant diskussion.

Det här är en intressant diskussion. En "anonym" är inne på en viktig sak. Sirius har inte alltid varit så vassa på att utveckla de spelare som väl kommer hit. Det tror jag har mest med bristen på kontinuitet och mål och mening i verksamheten. Magnus Pehrsson höjs ofta till skyarna av många siriusfans, och visst är han en vass tränare, men hans agerande i klubben bidrog verkligen inte till något långsiktigt.

Jag tror nog i och för sig att Jawo redan i Vallentuna var en tillräckligt bra spelare för att få speltid i Sirius, så att i just hans fall hade det inte varit något problem med speltid. Däremot är det ju omöjligt att spå hur han hade utvecklats.

Den viktiga lärdomen att dra av dessa hostorier tror jag dock är att sådant som har med värvningar, scouting och talangutveckling att göra helst ska skötas av folk som kan fotboll och som har en idé med vad de gör som är förankrad i organisationen. Så har det inte varit och det är en bit kvar dit.

Det är egentligen inte svårare än att om en byggnadsingenjör säger till inköpsansvarige att det behövs några skruvar av en viss typ till kåken, så ska inköpsansvarige helst inte köpa muttrar för alla pengarna. I synnerhet om man inte ens har koll på hur en bra mutter ska se ut.

Anonym sa...

'Den viktiga lärdomen att dra av dessa hostorier tror jag dock är att sådant som har med värvningar, scouting och talangutveckling att göra helst ska skötas av folk som kan fotboll och som har en idé med vad de gör som är förankrad i organisationen.' dvs er själva...

Panikbyrån sa...

"dvs er själva..."

Nä hu, det vore nog inget vidare va...

Själva poängen är ju att det inte är glada amatörer som ska sköta sånt. Supportrar ska verkligen inte göra det i alla fall.