12 juli 2009

Matchdags Syrianska

För den som var på Löten på sista träningen före match idag kommer inte söndagens startelva att kännas särskilt överraskande. (Men eftersom den specifika informationen potentiellt skulle kunna gynna Sirius motståndare om den trasslade sig hela vägen till Södertälje får den väl lämnas därhän så länge.) Det var inget kul väder, minst sagt, men det kändes ändå som den typ av träning man vill se dagen före en match vars vikt är av bibliska proportioner. Mycket fokus på positionsspel och kommunikation mellan lagdelarna och ett riktigt långt genomsnack för morgondagens uppgift.

Noterbart är att Blomman stod på gräset med snörade fotbollsskor i en och annan spelövning för första gången på ett tag. Lika så gjorde Oscar Z, nyförvärvet från GUSK, sin första träning med laget. Några jätteförändringar vankas dock inte i den trupp som ligger ute på Sirius officiella hemsida. Man har tagit ut 18 man till en hemmamatch vilket lär innebära att det finns ett par positioner att älta under vita timmar i natt.

Syrianska har å sin sida tillbaka Hagernäs och man behöver inte vara hovastrolog för att inse att han spelar. Hagernäs är en riktigt bra mittfältare som skulle platsa i de flesta lag i den här serien. han spelar. Frågan är dock om nyförvärvet Zivcovic kommer gå in i laget på något vänster. Syrianska slår på stora trumman för denna mittfältare som dock inte visade något särskilt i U21-matchen mot Sirius. Dessa matcher är väl dock av begränsat värde som just värdemätare. Hur de än väljer på den punkten står det rätt klart att Syrianska - precis som Sirius - har sina styrkor längre fram i banan. Mensah må exempelvis vara seriens lataste spelare, han tar aldrig en löpmeter i onödan, men i boxen är han av obestridlig klass. Dock kan man få rätt bra betalt av att spela småfult på honom.

Då har jag egentligen varit mer imponerad av Voskoboinikov i det jag sett. Det är en spelare med ett betydligt bredare register som är farlig både i boxen och i djupled och dessutom en vettig passningsspelare. På ena kanten har dessutom Syrianska ett giftigt anfallsvapen i palestinske Imad Zatara. Snabb som fan och än värre lurig, där får Luggen något att bita i. Massi har gjort fler mål, men känns mer begränsad som fotbollsspelare. Vidare har de ytterligare ett gäng kreativa mittfältare som kan sätta en avgörande passning, som exempelvis Denis Velic. Stadgan på mitten ska Hagernäs/Özdemirok/Elia stå för. Dessa spelare roterar dock en hel del mellan positionerna varför det känns rätt svårt att förutspå en elva för gästerna trots att de flesta säkert har rätt bra koll på dem då visas på TV var och varannan vecka.

En som vi dock vet var vi kommer få se är förre Siriusspelaren Haris Skenderovic. Han kommer bilda mittbackspar med antingen Ivan Ristic eller Rabi Elia. På ena sidan kommer han att ha Sulan och på andra sidan troligtvis Gugliemotti. Här har också Syrianska sina största svagheter. Haris känner Sirius väl och vice versa. Båda Syrianskas mittbackar (oavsett vem av Ristic/Elia som spelar) tycker om att stöta högt upp i banan vilket ger ytor bakom. Lika så kommer det att finnas ytor på kanterna när en ytterback går fram. Understödet från exempelvis Zatara är dessutom på gränsen till obefintligt.

Sammantaget känns Syrianska som ett bra, men ganska ojämnt och alls inte omöjligt lag att rå på. Även om det är ett lag som vill ha mycket boll får man också konstatera att Syrianska inte är ett lag som spelar sig ur alla lägen in absurdum. Får de press på sig tvekar de inte att dra en långboll. För att Sirius ska fortsätta spöa de gul-röda (Sirius har bara segrar mot SFC i tävlingsmatcher) finns det några nycklar.

1. Understöd och kommunikation i försvarsspelet. Syrianska kommer att dubbla på våra ytterbackar ganska ofta vilket utmanar även mittbackarna att ligga i rätt position, därför måste kommunikationen mellan och inom backlinjen och mittfältet fungera betydligt bättre en senast. Richard är faktiskt nyckelspelare här. Han måste styra sitt försvar.

2. Den mentala kampen. Syrianska kommer helt säkert till Studenternas för att spöa jumbon, oavsett vad de säger inför match är det det som är inställningen. De vet att vi släppt in ruskigt mycket mål och att de har sina styrkor offensivt. Därför gäller det ha mycket boll och tvinga dem att springa. I början är det nästan viktigare att inte låta dem låna bollen så mycket än att hota offensivt hela tiden. De har också en del spelare som är rätt lättrubbade, i synnerhet om de inte får ha mycket boll. Spelare som Mensah, Zatara och Haris går att ge kort genom att störa dem lite extra samtidigt som alla som följde Sirius i fjol vet att Haris kan vara riktigt vass på det omvänt.

3. Vänd på rättvänd. Snabbt. Det här var det som Sirius gjorde riktigt bra mot Trollhättan. Bra rörelse på mittfältet tvingar motståndarna till förflyttningar defensivt. Med två extremt stötglada och bolltittande mittbackar som motståndare kan man utnyttja det till att skapa fina ytor. Vi har många spelare som kan slå den avgörande passen, men då gäller det att spelmönstren och löpningarna sitter. Gör de det kan det bli riktigt skoj i morgon.

Samtidigt är det så jäkla mycket som kan gå åt pipsvängen. Om inte backlinjen spelar tätt på Mensah. Om inte Petter hjälper till med Zatara. Om Massi lyckas få iväg sina kanoner. Och om vi slarvar i våra positioner och vi tappar boll på väg upp. Då kan det bli rätt bedrövligt jobbigt. Det har vi inte råd med. Alla våra kompisar där nere som var i farten tog poäng idag. Det måste vi göra i morgon.

2 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Fantastisk "inför"! Stort tack!

Anonym sa...

Så. Skönt. Första halvlek var härlig att skåda. Fina kombinationer och ett lag som krigade. Syrianska tilläts inte få igång något passningsspel och deras backlinje började tjonga bollen i frustration. Fantastiskt fint mål av Petter också. I Sunday kan Sirius gjort ett framtida klipp.